Battleship

Hollywood lijkt de bodem te hebben bereikt van zijn inspiratieput. Toen werd aangekondigd dat de filmstudio’s een nieuwe bron van inkomsten zagen in bordspellen zoals Monopoly en Stratego, werd er al gekscherend gereageerd dat achter het spelletje Yahtzee wel een heel spannend oorlogsdrama kon schuilen. Yahtzee werd het niet, het werd het wereldberoemde Zeeslag in de vorm van Battleship. Regisseur Peter Berg (Hancock) heeft de moeilijke taak op zich genomen om van een tamelijk statisch spel een boeiend filmspektakel te maken. Met in de hoofdrollen Liam Neeson (Taken, Batman Begins), Taylor Kitsch (John Carter), Alexander Skarsgård (Melancholia) en Rihanna in haar acteerdebuut, is Battleship het eerste bordspel dat een verfilming heeft gekregen. A2... boem!

battleship

In 2005 vindt NASA een planeet die zich in de zogenaamde bewoonbare zone van een ver sterrestelsel bevindt. Doordat er een kans bestaat dat er leven op de planeet zou kunnen zijn, sturen ze een signaal naar de planeet in de hoop antwoord te krijgen.

Tegelijkertijd ontmoeten we Alex Hopper (Taylor Kitsch), die na de zoveelste miskleun door zijn broer Stone (Alexander Skarsgård), zelf Commandant der Zeemacht, wordt gedwongen om zich bij de Amerikaanse marine aan te melden in de hoop dat er nog iets van zijn mislukte leven terechtkomt.

Een voordeel dat Alex overhield aan zijn hachelijke avontuur was dat hij Samantha leerde kennen, de dochter van admiraal Shane (gespeeld door Neeson). Shane kan Alex niet uitstaan vanwege zijn onverantwoordelijke gedrag en als blijkt dat Alex en Samantha een liefdesrelatie ontwikkeld hebben, probeert Alex in een zo goed mogelijk daglicht te komen bij Shane.

battleship image 2

Als NASA een antwoord krijgt op het signaal dat ze verzonden hebben, krijgen ze een naar bericht terug in de vorm van vijf schepen met daarin een aantal bewoners van die planeet. De schepen storten zich voor de kust van Hawaï in zee, waar zojuist een marine-oefening is begonnen van de Amerikanen met nog een aantal andere landen. In eerste instantie denkt de marine dat het bij de oefening hoort, maar al snel wordt duidelijk dat de buitenaardse wezens een hele andere agenda eropna houden.

Vanaf dat moment begint de strijd tussen goed en kwaad in de vorm van een zeeslag. De schepen van de aliens worden door de aardse radarsystemen niet gezien en wat volgt (net als in het beroemde spel) is een kat en muisspel waarin de marine probeert op gevoel en coördinatie de schepen te bombarderen. Tegelijkertijd proberen de wezens een belangrijke satellietpost te bereiken op het eiland, zodat ze een signaal terug kunnen sturen naar hun thuisplaneet met de vraag om versterking, om in een mum van tijd de aarde te veroveren.

battleship image 3

Battleship is zo’n film die je even moet laten bezinken na het bekijken. Op het eerste gezicht is het een amusante film. Een no-brainer, waarvan je zeker niet al teveel moet verwachten. Mijn nieuwsgierigheid was vooral gericht op welke manier ze ‘Zeeslag’ zouden bewerken tot een speelfilm. Dat valt dus tegen. Er zit bij elkaar ongeveer vijf minuten in de hele film die doet denken aan het spel en verder is het weinig verrassends te noemen wat het uiteindelijke resultaat geworden is.

Bij gebrek aan creativiteit was het natuurlijk voor de hand liggend dat de schrijvers buitenaardse wezens in gedachten hadden om de tegenstander te personificeren.

Battleship kan eigenlijk het beste omschreven kunnen worden als een soort Independence Day, maar dan met een zwemvest om. Er zitten zoveel ‘plot-holes’ in dat je er duizelig van wordt. Battleship begint enigszins goed, maar tegen het einde weten ze zich geen raad meer om de film goed af te ronden en komen de filmcliché’s met bakken uit de hemel.

battleship image 4


Het beeld en geluid is prima, maar de computeranimaties van de wezens zelf zien er ronduit slecht uit. Hieraan had meer aandacht besteed kunnen worden.

Neeson’s rol in de film is relatief klein en Rihanna’s debuut is niet al te bijzonder. Taylor Kitsch profileert zichzelf meer en meer en lijkt de A-status sneller te bereiken dan hij dacht.

Na deze slag is de drang naar nog meer verfilmingen van bordspellen een beetje afgenomen. Hopelijk zullen de scriptschrijvers inzien dat videospellen én bordspellen beter met rust gelaten kunnen worden.