CD: Chris Norman - Time Traveller

De naam Chris Norman zal velen waarschijnlijk weinig zeggen, maar bij de bandnaam Smokie moet er toch een belletje gaan rinkelen. De oud-zanger van deze jaren ‘70-band komt nu met een cd waarop hij nummers covert van dusdanig verschillende artiesten, dat het haast geen goed resultaat op kan leveren. Of toch wel?

Chris Norman - Time Traveller

Met zijn unieke stemgeluid was Chris Norman in de jaren '70 voor een groot deel verantwoordelijk voor Smokie-hits als 'Living Next Door To Alice', 'Needles And Pins' en 'I'll Meet You At Midnight'. Na zijn vertrek bij de band startte hij een solocarrière en scoorde in 1986 met 'Midnight Lady' een erg grote hit, vooral in Duitsland. Daarna bleef het succes uit, ondanks het feit dat Norman altijd actief bleef en inmiddels bijna twintig albums op zijn naam heeft staan. Het laatste wapenfeit in die rij albums is Time Traveller, zijn eerste plaat met enkel covers. Nu is het misschien verleidelijk om hier wat spottend over te gaan doen: een artiest met weinig succes maakt zelden een coveralbum om artistieke redenen. Een blik op de tracklist van de cd zal de sceptici ook niet overtuigen; we hebben hier te maken met een wel héle bonte verzameling aan nummers. Een kleine greep: 'Country Girl' (Primal Scream), 'Back For Good' (Take That), 'Be My Baby' (Ronettes) en 'Moonlight Shadow' (Mike Oldfield). Niet bepaald een combinatie die op het eerste gezicht goed bij elkaar past.

Chris Norman

Maar wanneer je de cd opzet en met de T-Rex-cover 'Get It On' de plaat wordt ingeluid, bekruipt je al snel het gevoel dat het allemaal best wel eens zou kunnen meevallen. En dat blijkt inderdaad het geval. Norman heeft de meeste nummers voorzien van een totaal ander arrangement ten opzichte van het origineel en dat zorgt er niet alleen voor dat hij de songs een eigen identiteit geeft, maar ook dat de op het oog zo rare combinatie van nummers toch een prima geheel vormt. Ook het feit dat alle tracks live in de studio zijn opgenomen draagt bij aan de sfeer die het album uitstraalt. Niet in de laatste plaats is het echter Chris Norman's stem die deze plaat erg de moeite waard maakt. Norman is een erg goede zanger en zijn stem klinkt inmiddels wat rauwer dan in de Smokie-dagen, met een prettig geluid tot gevolg. Dat geluid komt het beste tot zijn recht in de ballads en het zijn dan ook 'Chasing Cars' (Snow Patrol) en 'Wake Me Up When September Ends' (Green Day) die de hoogtepunten van deze plaat vormen.

"Never judge a book by it's cover", zeggen ze dan zo mooi in het Engels. Dat gaat in het geval van Time Traveller zeker op. Waar dit album in theorie bijna lachwekkend was, blijkt het resultaat eenmaal in de cd-speler heel erg mee te vallen. Het blijven dan wel covers die nergens echt spannend worden, maar Chris Norman weet de nummers wél naar zijn hand te zetten en levert daarmee een meer dan prima plaat af.