CD: Duran Duran - All You Need Is Now

Onlangs werd bekend dat de volledige Europese tournee van Duran Duran is gecanceld wegens stemproblemen van zanger Simon Le Bon. Daarmee gaat ook het concert in Den Haag, dat eerder al was verzet, definitief niet door. Liefhebbers van de band zijn dus voorlopig weer aangewezen op de studioalbums. Daarom kijken wij nog even terug naar All You Need Is Now, de plaat die eerder dit jaar verscheen.

Duran Duran - All You Need Is Now

Voor All You Need Is Now heeft Duran Duran een aantal verrassende mensen om hulp gevraagd. Niemand minder dan Mark Ronson (o.a. bekend van zijn werk met Amy Winehouse) produceerde de plaat. Ana Matronic (Scissor Sisters) zingt een deuntje mee op 'Safe (In The Heat Of The Moment)' en zangeres Kelis is te horen op 'The Man Who Stole A Leopard'. Met deze namen zou je misschien verwachten dat All You Need Is Now een album is waarop Duran Duran geforceerd modern probeert te klinken, zoals dat op de door Timbaland en Justin Timberlake geproduceerde voorganger Red Carpet Massacre (2007) het geval was. Maar niets is minder waar. Ronson en de band hebben er juist voor gekozen om voor het eerst in tijden weer écht terug te gaan naar de roots van Duran Duran. Tracks als 'Being Followed', 'Before The Rain' en de single 'All You Need Is Now' hadden niet misstaan op succesalbums als Rio (1982) of Seven And The Ragged Tiger (1983). Toch hebben we hier niet te maken met het zielloos herhalen van oude succesformules; alle nummers hebben ondanks het regelmatig opkomende retrogehalte een frisse en hedendaagse uitstraling.

Van de veertien tracks op het album zijn er eigenlijk maar twaalf echte liedjes. 'A Diamond In The Mind' en 'Return To Now' zijn "slechts" korte instrumentale stukjes op basis van de titeltrack, die door een aantal strijkers worden gespeeld. Niets mis mee, maar ook niet geweldig. Verder bevat het album echter geen enkele vuller. De composities zijn stuk voor stuk erg goed. Hoogtepunt is het eerder genoemde 'The Man Who Stole A Leopard', dat samen met de oude hit 'The Chauffeur' misschien wel het beste is dat Duran Duran ooit maakte. Maar ook de ijzersterke ballad 'Leave A Light On' en de softrock van 'Mediterranea' mogen er zeker zijn.

Duran Duran

Een comeback mag je All You Need Is Now niet noemen, dat zou niet eerlijk zijn tegenover een band die in 30 jaar tijd altijd platen is blijven maken. Maar een "return to form", dat is dit nieuwe album zeker. Duran Duran heeft zich mede dankzij Mark Ronson helemaal hervonden en zal daarmee zowel oude als nieuwe fans een groot plezier doen.