DVD: Youp - Omdat de nacht

Youp. Een voornaam die dankzij een jarenlange reputatie (en een creatieve spellingswijze) geen achternaam meer nodig heeft om duidelijk te maken om wie het gaat. Op de dvd-hoes wordt deze dan ook niet vermeld. Wel staat er een tweede voornaam. Lotte. Lotte is Lotte Horlings. Ze is de tweede stem bij de liedjes van Youp alsmede de personificatie van het meisje in diens dromen. Zijn nieuwste show Omdat de nacht gaat namelijk over het vluchten in dromen wanneer de werkelijkheid te veel schuurt aan je ziel door de gedachte aan het onvervulde verlangen van weleer. Een leeftijdsgenoot van Youp, Erik (56), heeft hier last van. Op een avond stapt deze Erik met zijn hond Wim de Vries op Youp af en vraagt hem te luisteren naar zijn verhaal. Het is een meelijwekkend relaas over een uitermate treurig verlopen surpriseparty die Erik zo tegenviel dat hij het feest verliet, naar buiten ging en uiteindelijk in een imaginair bos belandde waar een betoverend meisje in een al even feeëriek huisje woonde.

Hoesje

Aangezien Omdat de nacht geen oudejaarsconference is en over dromen gaat, ligt de nadruk niet op de actualiteit. Er wordt onder meer verwezen naar het door Van 't Hek de wacht aangezegde T-Mobile, maar het blijft bij aanstippen. Veel belangrijker is de eeuwige mantra dat je niet moet indutten maar je leven moet leven vóór je dood. Een nieuw aspect is dat Youp deze keer ook toestemming lijkt te geven dat te doen in je dromen. Hij wil het publiek nog steeds wakker schudden, maar nu om te zeggen dat dromen je leven vrolijk kunnen houden. Wat (helaas) niet naar de achtergrond is gedrukt, zijn de liedjes. De cabaretier waarvan iedereen weet dat hij niet kan zingen (“Nou, dat hoeft niet zo heel vaak vanavond”, leest de nar de gedachten van zijn publiek), brengt desalniettemin toch weer vijf tekstueel en muzikaal niet al te indrukwekkende composities. Behalve de sowieso veelvuldig terugkerende zelfspot die hij hierover aan de dag legt, is Lotte een factor die ervoor zorgt dat de liederen geen doorspoelmomenten hoeven te zijn. Haar kraakheldere klanken (soms tekst, soms een ietwat soezerig “oe-oe”) zijn een welkome aanvulling op de schorre geluiden van de bebrilde beroepsgrappenmaker.

Omdat de nacht

Over welkome aanvullingen gesproken: In totaal bevat de dvd voor net geen honderd minuten aan bonusmateriaal, verdeeld over vijf items. Het eerste is een uitzending uit de reeks Evenblij met, een VARA-programma waarin voormalig DWDD-Jakhals Frank Evenblij met Youp naar Parijs gaat om daar te praten over onder andere de schoonheid van de stad, zwerven en de dood. Dit alles is op smaak gebracht met tal van fragmenten uit ruim vijfentwintig jaar Van 't Hek-producties. Deze extra duurt het langst (veertig minuten), maar is ook het meest problematisch. Na drieënhalve minuut loopt het geluid namelijk ineens niet meer synchroon met het beeld (of het beeld niet met het geluid, wat je wilt). Er is ook een klein kwartier ingebouwd voor De Help, de glossy omtrent de ellende met T-Mobile. Een reeks zichzelf respecterende extra's kan natuurlijk niet zonder een making of en in deze blik achter de schermen komen we erachter dat de rol van Lotte Horlings in de try-outs groter was dan in de uiteindelijke show. Het extraatje getiteld 'Youp in Carré' daarentegen voegt weinig toe. Het laatste bonusfilmpje is een vrolijk, You Tube-achtige collage van recente televisiefragmenten met Youp van een kleine tien minuten.

Youp

Zo boeiend als de meeste extra's zijn, zo helder komt de alom bekende boodschap van Van 't Hek en de typische verpakking daarvan aan de orde in deze net geen twee uur durende show. Youp is zoals gewoonlijk grappig en grof. Zo pijpen gelovigen Jezus nog van het kruis af en vertelt hij zo levendig over de kinderdagverblijfmisère "alsof ie ze zelf misbruikt heeft." Maar bovenal is Youp degene die zijn publiek (en zichzelf) nog maar eens op het hart wil drukken dat er meer is in het leven dan een slaapverwekkende kantoorbaan en dat er - desnoods in je dromen - geleefd moet worden. En dat mag deze keer van Youp ook best wat raarder, zoals hij zelf al voordoet door heel maf te dansen met een bos bloemen in zijn bek.