Theater: Hans Teeuwen - Spiksplinter

In 1994 stond de Brabander Hans Teeuwen voor het eerst als cabaretier op het podium met zijn voorstelling Hard en Zielig. Hans werd geprezen om zijn controversiële grappen, elastische mimiek en aparte typetjes. Na vijf voorstellingen trok de cabaretier de stekker eruit en ging verder als jazz-zanger. Eind vorig jaar, na zeven jaar, maakte hij bekend weer op het podium te stappen met de show Spiksplinter. Alle kaarten van de toer waren binnen een dag uitverkocht. Hans' populariteit is nog geen steek veranderd.


Hans Teeuwen - Spiksplinter (foto: Eric van Nieuwland)

Hans gaat in hetzelfde tempo door als in zijn laatste show Industry of Love. Het is net alsof hij niet weg is geweest. Controversiële onderwerpen als ziektes en het geloof passeren regelmatig de revue. De liedjes zijn nog steeds even grappig en blijven in je hoofd zitten. Maar het meest blijven de elastische gezichten je bij. De combinatie zorgt voor een avond met een gegarandeerde lach.

Aarswormen, Astrid Joosten, maffe goocheltrucs en een gestoorde quizfan. Allemaal komen ze voorbij en zijn de verhalen te ongeloofwaardig voor woorden. Juist dat is de grootste kracht van Hans, zijn fantasie. Op een bijna poëtische wijze vertelt hij over het Sprookjesbos en zingt hij catchy carnavalsnummers. 

Maar het hoogtepunt is toch wel het moment dat Hans het publiek in loopt. Op dat moment voel je de spanning in de zaal en hoopt iedereen dat hij snel voorbij loopt. Vrijwel niemand is veilig.  Voor de slachtoffers is het een beetje gênant, maar voor de rest is het hilarisch. 


Hans Teeuwen - Spiksplinter (foto: Eric van Nieuwland)

Conclusie

Het eerste kwartier is misschien even inkomen, maar daarna wordt al snel duidelijk: Hans Teeuwen is terug. Of eigenlijk, hij is nooit weggeweest. Hij gaat in hetzelfde tempo door en heeft niets veranderd aan zijn stijl. In dit geval is het positief uitgevallen. Met Spiksplinter krijg je twee uur lang hersenloos vermaak. Maar dan wel briljant hersenloos vermaak in Teeuwenstijl.


Gezien op: 2 mei    Theater: Circustheater te Schevingen
Theaterimpresariaat: INCROWD Entertainment