Blu-ray: Rapunzel

Vorig jaar december bracht Disney de film Rapunzel uit. In Amerika ging deze de bioscopen in onder de naam Tangled, wat een marketingstruc was. De regisseurs verklaarden dat je Toy Story ook geen Buzz Lightyear kunt noemen, omdat het over veel meer personages gaat. We hoefden slechts vier maanden te wachten voor de dvd- en blu-ray-release en kunnen nu ook de film in HD bekijken in de thuisbioscoop.

In de film draait het allemaal om prinses Rapunzel. Ze is als baby gestolen uit het paleis van haar ouders door de heks Mother Gothel om Rapunzels magische haar. Ze wordt opgesloten in de hoge toren en haar wordt wijsgemaakt dat de buitenwereld gevaarlijk is. Maar tegen haar achttiende verjaardag snakt ze naar avontuur. Ook vraagt ze zich af waar de vreemde lichten vandaan komen, die ze ieder jaar op haar verjaardag ziet. Het avontuur kan eindelijk beginnen als de knapste, maar beruchtste crimineel van het koninkrijk, Flynn Rider, naar haar toren komt om zich daar te verstoppen. Ze spreken af om samen naar buiten te gaan om op zoek te gaan naar de lichten. Onderweg stuiten ze op aparte personages en beleven ze een magisch avontuur.

De verandering van de titel van Rapunzel naar Tangled leek eerst een andere reden te hebben. De oorspronkelijke titel oogt namelijk wat kinderlijk en voor meisjes. Maar de regisseurs hebben later toegegeven dat het een marketingstruc was. Ook de promotie vooraf de filmrelease deed er alles aan om ook de jongens aan te spreken. Of dit gelukt is, is nog maar de vraag. De film is zeker voor alle leeftijden. De humor is ongekend. Verrassende personages (zoals een beschermende kameleon en een fanatiek paard) zorgen voor vele hilarische scènes. 

Ook de animaties zijn geweldig. De omgevingen zijn prachtig om naar te kijken en is soms niet van de werkelijkheid te onderscheiden. De combinatie tussen de humor, de verrassende personages en de prachtige animaties zorgt ervoor dat Disney weer een topper aflevert. De 50e animatiefilm van de grote filmstudio gaat terug naar de klassiekers. Het gevoel van onder andere Sneeuwwitje wordt weer opgeroepen door een klassiek sprookje weer terug te brengen naar het grote doek.

Rapunzel is een absolute topper geworden. Van begin tot eind is het een magisch avontuur vol met humor, hilarische gebeurtenissen en ook tijd voor emotie. Wellicht zullen sommige mensen afknappen op de musicalachtige muziek, maar deze is gebracht met humor zodat het toch niet zo erg is. De 50e animatiefilm is het geld meer dan waard en zoals deze mogen er nog wel 50 komen.


Extra's

Opening volgens het sprookjesboek
Twee verschillende openingen volgens het oorspronkelijke sprookje van Rapunzel. Ze zijn beide een paar minuutjes lang en zijn een leuke toevoeging aan de blu-ray. 

De 50ste animatiefilm
Omdat Rapunzel nummertje 50 is, heeft Disney een verzamelfilmpje gemaakt met alle voorgaande 49 animatiefilms. In slechts 2 minuten worden alle films getoond.

Niet-gebruikte scènes *
Uiteraard worden de verwijderde scènes niet overgeslagen. In een 12 minuut durend filmpje bespreken regisseurs Nathan Greno en Byron Howard de scènes die de hoofdfilm niet haalden. De gedeelten worden laten zien door middel van het storyboard, dus het zijn slechts tekeningen. Ook zijn het niet de stemmen van de acteurs. Een leuke toevoeging om te zien.

Uitgebreide liedjes *
In de film komen vele liedjes voor, maar uiteraard is daar een beetje in geknipt. Daarom staan op de blu-ray twee uitgebreide versie van de liedjes 'When Will My Life Begin' en 'Mother Knows Best'. Uiteraard ook ingeleid door de twee regisseurs met een korte toelichting.

Rapunzel: een sprookje komt tot leven *
Een 12 minuut durende kijkje achter de schermen van de film. De twee stemmen van de hoofdpersonages (Mandy Moore en Zachery Levi) praten over het verhaal achter de film. Helaas wordt er nauwelijks verteld over hoe de film tot stand is gekomen, maar gaat het meer over de eerdere films van Disney en het kapsel van Rapunzel. Leuk om een keer gezien te hebben.

Ontdek Blu-ray 3D met Timon en Pumba *
In deze vier minuut durende reclame promoten Timon en Pumba de Disney 3D blu-rays op hun eigen manier. In het kort wordt uitgelegd welke films er op 3D verschijnen en wat je er allemaal voor nodig bent.

* = alleen beschikbaar op de blu-ray versie

Wil jij ook jouw mening geven over de film? Schrijf dan hier jouw eigen review.