DVD: Ronald Goedemondt - Dedication

Ronald Goedemondt is één van de grootste talenten op cabaretgebied. In 2003 won hij de jury- en publieksprijs van Cameretten, vier jaar later werd hij genomineerd voor de Neerlands Hoop en weer een jaar later won hij die prijs uiteindelijk voor zijn derde soloprogramma Dedication. Deze voorstelling is inmiddels op dvd verschenen, dus hoog tijd om eens te beoordelen of hij zijn talentenstatus inmiddels is ontgroeid!

In 1999 maakt hij zijn debuut als stand-up comedian. Al snel beland hij bij het bekende Comedytrain waar hij veel optreedt. Ook schrijft hij voor Dit was het nieuws en Spijkers met koppen. Kortom: genoeg ervaring op het gebied van schrijven van leuke stukjes. Niet zo vreemd dus dat er zelfs voor een cabaretier een idioot hoog aantal grappen. Collega’s zouden er misschien wel twee shows van kunnen maken.

Zijn rare gedachtenkronkels gaan alle kanten op en iedere keer wordt je op het verkeerde been gezet. Het is absurd en dan nog eens een keer of tien overdreven. Gekke bekken, energieke bewegingen, rare stemmetjes: hij doet het allemaal, maar dan niet op een Bert Visscher-manier. En mocht je je dan toch eens gaan afvragen waar dit verhaal nou heen moet gaan, er volgt altijd weer een briljante grap als afsluiter. Om vervolgens weer van de hak op de tak te springen, voor zover hij dat nog niet had gedaan in de voorgaande sketch. Zuignappen, draaiorgels, zijn neefje uit Ridderkerk en liefdesverdriet: het zijn allemaal situaties uit zijn eigen omgeving. Geen maatschappelijke issues die uitvergroot worden, hij houdt het dicht bij zichzelf. Om het vervolgens nog eens even flink op te blazen!

Als bonus bevat de dvd ook een uitgebreid interview met de komiek. Daarnaast krijg je de show ook nog eens op cd en een exclusief stickervel voor de echte die-hard fans.

 

Goedemondt gaat in een razend tempo door zijn grappen heen en dat maakt het volgen van zijn verhalen soms wat lastig. Het is zaak om goed je hoofd er bij te houden en niet te hard lachen want voor je het weet heb je weer twee grappen gemist. Het zijn anderhalf uur die werkelijk voorbij vliegen. Een rode draad is niet altijd even duidelijk aanwezig, maar wat maakt dat nou uit? Helemaal niks! Het Nederlandse cabaret heeft er weer een rijzende ster bij!