Bordspel: Piraten Duel

Altijd al een piraat willen zijn? Met het spel Piraten Duel van de uitgeverij Rubinstein krijgt de consument deze kans. Je kruipt in de huid van een piraat die op zoek gaat naar een schatkaart en uiteindelijk naar de felbegeerde schat. Dit doe je niet alleen. Integendeel, de titel van het spel verklaart al direct dat het hierbij om een duellerende wedstrijd gaat. Het spel is speelbaar met twee tot vier spelers, niet meer of minder en richt zich vooral op jongere spelers. 

Piraten DuelDe vormgeving van het spel oogt erg simpel en het bordspel zal daarom niet opvallen tussen uitgaven van 999 Games of Days of Wonder. De doos bevat een dubbelzijdig spelbord, een zestigtal kaarten, vier pionnen die de spelers weergeven en natuurlijk de spelregels. Het lezen van de spelregels gaat redelijk vlot en de makers hebben de spelregels duidelijk geformuleerd om discussies te voorkomen. De spelregels zijn ondanks hun duidelijkheid compact en eenvoudig toe te passen, wat zorgt voor een snelle start. Na het lezen van deze handleiding zal menig speler al gauw het idee krijgen dat het een mix is van mens-erger-je-niet en ganzenbord. Het doel van de speler is de schat te pakken te krijgen, een duel is onvermijdelijk wanneer je een andere speler wilt inhalen om als eerste de schat te bemachtigen. 

Het spel is duidelijk ontwikkeld voor de jongere meesterbreinen (vanaf acht jaar volgens de uitgever, maar met begeleiding van ouders kan het eerder gespeeld worden) en dat is te merken in de keuze voor simpelheid. Verwacht geen spel met talloze opties en mogelijkheden om variatie te creëren, want het spel blijft enkel bij een stapeltje kanskaarten. De voortgang van de speler wordt grotendeels bepaald door de grote geluksfactor en dat kan frustrerende momenten met zich meebrengen. Dit gevoel kan versterkt worden door de regelmatige nieuwe starts die de speler moet maken wanneer hij verslagen is door een tegenstander in een duel. De duur van het spel is ongeveer twintig minuten per spelbord, het is namelijk zo dat het spel opgedeeld is in een zee- en een landzijde. Het is de bedoeling om eerst de zeezijde te spelen zodat men de schatkaart kan bemachtigen. Na dit deel is de onbeduidende beloning dat de winnende speler als eerste mag beginnen in de bepalende ronde. 

Het spel slaagt erin om zich te kwalificeren als een snel en eenvoudig spel voor jonge participanten van acht tot en met veertien  jaar en deze zullen het spel pas na veel speelbeurten aan de kant zetten. De wat oudere speler zal zich gauw vervelen door de grote geluksfactor en de beperkte speelbaarheid en zal wellicht niet snel dit spel kiezen om een avond mee te vullen.

Inhoud Piratenduel