CD: GI:EL Mega Top 50 Covers

"Beter dan het origineel" is een veel voorkomende sms bij de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM. Het gaat dan om het commentaar op een programma-onderdeel dat sinds halverwege 2009 vaste prik is bij Giel, de Mega Top 50 Covers. Een bezoekende band wordt gevraagd om ook even een nummer te coveren dat dan in de top 50 staat. Die worden dan vervolgens naar de krappe gang naast de studio gestuurd om hun ding te doen. En dat pakt soms briljant uit en soms helaas wat minder.


Giel bedacht dat het zonde was om deze uitspattingen op de plank te laten liggen na ze één maal gedraaid te hebben. Daarom heeft hij nu 19 tracks uitgebracht op GI:EL Mega Top 50 Covers. Naast Gerard Ekdom's Barbecueplaat heeft Giel dus nu ook een verzamelaar op naam staan. En aangezien de keuzemogelijkheden vrij groot waren zullen niet alle favorieten er op staan. Dit betekent echter vast dat er ooit een vervolg komt op deze uitgave.

Op deze plaat houdt Giel het bij Nederlandse en een aantal Belgische artiesten. De eerste kandidaat die ooit gevraagd werd om een cover te maken was Kyteman en die zorgde dan ook meteen voor de meest verrassende keuze. Het werd 'Shine' van De Toppers, die ook op deze cd prijkt. Het werd een vrij hilarische versie waarin Kyteman als een ware Barry White in low-tempo het songfestivalgedrocht covert. En er zijn nog wel meer opzienbarende keuzes gemaakt waarvan het origineel geheel omgegooid werd: Go Back To The Zoo coverde in een ska-rock versie 'Broodje Bakpao', het Belgische Customs maakt van Lily Allen's '22' een Joy Division-variant en wat te denken van De Staat die 'Riverside (motherfucker)' van Sidney Samson doet.


Daarnaast bevat de plaat ook enkele tracks waarin de geest van het origineel niet ver weg is: Di-rect doet 'Nothing Ever Hurt Like You' met ruigere stem en iets meer gitaarsolo's, Caro Emerald neemt Lady Gaga's Bad Romance op haar met iets meer schwung, Bertolf covert 'Beggin'' en K's Choice (met een hele geile goedemorgen stem van Sarah Bettens) levert een nog ingetogenere versie van Pearl Jam's 'Just Breathe' af. De versie van 'Use Somebody' (Kings of Leon) van Laura Jansen is ook al veel gedraaid op 3FM en staat ook op deze verzamelaar. Een verzamelaar die veelal leuke en goede covers bevat, soms heel even de plank misslaat, maar in elk geval een amusant resultaat oplevert. 

Hier kan je alle resultaten bekijken en beluisteren