Film: Prince of Persia

Wat zag de trailer van Prince of Persia er goed uit! Je zou denken dat het enige wat deze film zou kunnen verpesten Jake Gyllenhaal (Zodiac, Jarhead) is, die voor velen een vreemde keuze is om de rol van prins Dastan te spelen. De hoop van het sceptische publiek zal niet hoger geworden zijn toen bekend werd dat Gyllenhaal met een Brits accent spreekt in de film. Een Amerikaan die een Perziër speelt en ook nog eens een Brits accent heeft? Toch is het niet de invulling van de titelrol geweest die ervoor heeft gezorgd dat de film niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen.

Het verhaal begint als de kleine wees Dastan wordt gered door de koning en geadopteerd wordt in de koninklijke familie. Een tijd later, als de jongen volwassen is, gaat hij onder leiding van de oudste prins samen met zijn broers mee op oorlogspad om het Perzisch koninkrijk uit te breiden. Een door de koning heilig verklaarde stad zou wapens hebben gemaakt voor de vijand. Hierop besluit de oudste prins op advies van zijn oom om de stad binnen te vallen. Terwijl Dastan ervoor zorgt dat de vijand zich overgeeft zonder teveel slachtoffers te maken, pakt hij een dolk af van een strijder die de dolk in veiligheid probeert te brengen. Nadat de bloedmooie prinses en leidster van het volk (Gemma Arterton, Clash of the Titans) zich heeft overgegeven, komt de koning langs om verhaal te halen waarom zijn zonen de stad binnen zijn gevallen. Hierbij krijgt hij cadeaus uitgereikt van zijn zonen. Dastan mag van zijn oudste broer een speciale mantel geven aan de koning. Nadat deze mantel vergiftigd blijkt te zijn en de koning sterft, gaat Dastan samen met de prinses op de vlucht. Als hij zijn broers probeert te overtuigen van zijn onschuld ontdekt hij een sinister plan waarin een zandstorm ontketent dreigt te worden die de wereld zal vernietigen. Om dit te voorkomen moet Dastan ervoor zorgen dat zijn dolk, waarmee hij enkele momenten terugkan in de tijd, niet in de verkeerde handen valt.

Het klinkt allemaal mooi, maar vanaf het begin van de film werd al pijnlijk duidelijk dat dit een oppervlakkige film ging worden. Als eerste komt er namelijk tekst in beeld over dat er iets is dat alle wezens met elkaar verbindt... het lot. Toch was ik meer dan bereid om deze clichématige opening te vergeven maar helaas hield de film het oppervlakkige niveau aan. Het verhaal richt zich vooral op de relatie tussen de prins en de prinses die tijdens hun gebikker ook nog eens de wereld moeten redden. Helaas is er ook weinig chemie te bespeuren tussen de acteurs waardoor dit niet geweldig is om naar te kijken. Wat er precies aan de hand is met de dolk en de vernietigende zandstorm wordt niet goed duidelijk en er lijkt totaal geen logica in het verhaal te zitten. Naast het scenario zijn ook de dialogen erg slecht waardoor de personages in de film erg knullig overkomen. Vooral Alfred Molina (Spider-Man 2, Da Vince Code), wiens personage voor wat humor in de film had moeten zorgen, overacteert en is erg luidruchtig en irritant aanwezig. Regisseur Mike Newell heeft hem teveel losgelaten en laten improviseren. Jake Gyllenhaal daarentegen doet het nog geeneens zo slecht, zijn Brits accent klinkt zelfs natuurlijk. Ook de andere ervaren acteurs zoals Ben Kingsley en Gemma Arterton doen het niet slecht maar kunnen de film niet redden.

Toch is de film niet helemaal een mislukking, want de actie is in orde, de special effects zijn top en de beelden zijn prachtig. Vooral de beelden met Gemma Arterton, maar ik bedoel natuurlijk vooral de beelden van het Perzisch landschap ;). Al lijkt het wel alsof sommige beelden worden hergebruikt zoals het beeld van de vernietigende zandstorm. De montage in deze film kan dus ook geen Oscar verwachten. De actie in de film ziet er wel goed uit en is vrij gewelddadig voor Disney-begrippen maar wordt overschaduwd door het feit dat er geen enkele spanning zit in het vreemde vrolijke verhaal. De film is wel amusant om naar te kijken maar daar blijft het dan ook bij. Het is te verwachten dat er meerdere Prince of Persia-films gemaakt zullen worden, wat de trend is bij Hollywoodfilms met hoge budgets. We moeten dan maar duimen dat de vervolgen een stuk sterker zijn dan deze film. Alleen verwacht ik dat eerlijk gezegd niet en kijk ik meer uit naar het volgende avonturenspektakel van Disney: Pirates 4, die volgend jaar rond deze tijd uitkomt.