DVD: Shrink

Dat de acteurs in Hollywood niet allemaal alles op een rijtje hebben, is iets dat we stiekem wel weten. Dat ze daar waarschijnlijk ook de hulp van een psychiater voor inschakelen, kunnen we ons ook wel indenken. Dat Kevin Spacey die psychiater is, hadden we vooraf niet kunnen voorspellen. Shrink geeft ons een kijkje in de keuken van een celebrity-psychiater, en dat is niet zo'n heel mooi kijkje. 

Shrink dvd cover

Henry Carter (Spacey) is de celebrity psychiater die een sterk uiteenlopend cliëntele heeft in de heuvels rondom de filmhoofdstad van de Verenigde Staten. Zo heeft hij onder andere een obsessieve, dwangneurotische agent, een onzekere, jonge schrijver en een actrice met heel vage toekomstplannen als cliënten. Ook al is Henry zelf psychiater, hij heeft zijn leven niet helemaal goed op orde. Hij probeert nog steeds de erkenning van zijn vader te verdienen en zoekt zijn heil in de softdrugs. Henry wil, tussen de cliënten door, nog wel eens een lekker jointje wegroken. Door zijn vaste dealer wordt hij regelmatig voorzien van de verschillende soorten rokertjes. 

Op aanraden van zijn vader neemt Henry voor het eerst sinds hij psychiater is, een pro deo project aan. Een jong, getraumatiseerd tienermeisje wordt geschorst van school en moet naar een psychiater toe om over haar problemen te praten. Maar praten is nu juist iets dat het jonge grietje niet graag doet. Als ze uiteindelijk haar mond open doet, blijkt dat ze eigenlijk alleen maar droomt van een carrière in het Hollywood-wereldje waar Henry juist zo'n hekel aan heeft. 

Shrink screenshot

Eerlijk is eerlijk; Spacey zet in Shrink een fantastische Henry Carter neer. Ongeschoren verschijnt hij dagelijks in zijn stoel en lijkt nergens zin in te hebben. Niets lijkt de man te interesseren. Totdat er iets gebeurt dat hem raakt, dan is hij plotseling begaan en wil hij het beste van de situatie gaan maken. Het lijkt haast alsof de rol op het lijf van Spacey geschreven is, hij heeft de wat lome uitstraling om een saai, stoffige psychiater te zijn. Daarnaast verschijnt ook een van zijn collega's bij hem in de stoel; Robin Williams, en wel met bijzondere 'klachten'. 

Shrink is een regelrechte aanrader geworden. De film start weliswaar wat traag, maar dat pas uiteindelijk prima in elkaar naar mate de film vordert. De problemen die een psychiater zelf ook kan hebben, worden mooi neergezet en zet je aan het denken; hulpverleners hebben zelf ook hulp nodig.