DVD: Fragments

Een donkere man zit te wachten op zijn ontbijt en probeert de aandacht te krijgen van de serveerster. Deze is echter meer bezig met het telefoneren naar haar kleine kind thuis dan het daadwerkelijk uitserveren van haar klanten. Opeens komt er een onbekende man binnen die zomaar willekeurige mensen begint neer te schieten. Dat is eigenlijk het plot van Fragments.

Vijf overlevenden van deze schietpartij proberen zo goed en zo kwaad als het kan hun leven weer op te pakken en deze vreselijke dag te verwerken. Maar iets is er gebeurt en ze zijn allemaal stuk voor stuk veranderd. Stukje bij beetje kijk je mee in het leven van deze vijf na het drama. Anne Hagen gespeeld door Dakota Danning zag haar vader vermoord worden en keert zich helemaal tot god om daar haar antwoorden te vinden. Haar schoolvriend Jimmy Jaspersen (Josh Hutcherson) die daar ook bij was keert compleet in zichzelf en blijft in complete shock doorlopen. Charlie Archenault (Forest Whitaker) staat op in het restaurant om Jimmy te redden van de dood en loopt zelf op dat moment enkel maar een schampschot op. Is Charlie een held? Nee volgens ons wilde Charlie niet meer door met zijn leven. Forest speelt namelijk een kankerpatiënt die net uit het ziekenhuis is weggestuurd met een brochure over kanker. Maar na dit voorval denkt Charlie de hele wereld weer aan te kunnen en begeeft zich na de schietpartij naar het casino waar zijn gelukt niet meer op lijkt te raken. Chirurg Bruce Laraby (Guy Pearce) liep net het restaurant uit en hield de deur voor de schutter open. Hij voelt zich heel erg schuldig en kan dat gevoel geen plaats geven. Serveerster Carla Davenport (Kate Beckinsale) is enig ouder van haar zoontje. Na dit drama verwaarloost ze haar kind en is ze alleen maar opzoek naar aandacht van Bruce die net voor de schietpartij bij haar een koffie bestelde. Was hij nou aan het flirten? Of zat het enkel in haar hoofd.

De Australische regisseur Rowan Woods heeft gebruik gemaakt van een boek van Roy Freirich uit 2007. Namelijk Winged Creatures, vliegende schepsels die telkens weer in de film terug komen. Bruce vangt in zijn woning een vlinder en komt kinderen tegen die verkleed zijn als engel en Anne die onder de tafel zit tijdens de schietpartij en daar vogels bij het raam ziet zitten. Zo zitten er nog wel meer verwijzingen in de film verwerkt, let er maar eens op. Er wordt al snel een vergelijking gemaakt met de film Crash. Achter in deze film zit meer stof tot nadenken. Waar Crash gewoon een goede actiefilm was is Fragments wat dieper van stof. Hoe gaan namelijk mensen op een verschillende manier om met een tragedie. Van jong tot oud, ziek of gezond het maakt niet uit. Ieder mens op aarde gaat anders om met emoties. Dat is het doel geweest van deze film. Wat zou jij namelijk doen als je net een schietpartij overleefd zou hebben? Nog erger, wat zou jij doen als je in die schietpartij net iemand bent verloren.

Het is geen meesterlijke film dus zeker geen vijf sterren. Maar je kunt deze ook niet zomaar laten liggen. Kan je dus tegen verschillende verhaallijnen door elkaar heen, en vindt je dat niet irritant dan moet je deze film zeker een keer proberen. Wij geven hem 3,5 ster.