Boek: Ramses Shaffy - Jij bent mij zo lief

Dat Ramses Shaffy een held is is, is een feit. Niet lang voor zijn overlijden werd bekend dat hij meewerkte aan een boekje over hemzelf. Toen duidelijk werd dat hij de release niet meer mee zou maken, werd het boekje uitgesteld maar uiteindelijk zou het toch uitkomen.

 



Dit boekje is samengesteld uit vele interviews met Ramses Shaffy door de jaren heen. Niet alleen interviews van samensteller Sylvester Hoogmoed maar ook van vele anderen. Je leest korte anekdotes van Shaffy die telkens geïnspireerd worden door de titel van het volgende liedje dat op de bijgevoegde cd staat.

Uitgeverij Witsand promoot Jij bent mij zo lief als een boek dat een unieke kijk geeft in het leven van Ramses Shaffy. Wat ze erbij vergeten te vertellen is het feit dat dit boekje maar 40 bladzijdes bevat waarvan de eerste zes bestaan uit één pagina met alleen de titel, twee foto's, één pagina met nogmaals de titel maar dan iets uitgebreider, één pagina met de colofon en één pagina met de inhoudsopgave.

 



De volgende vijf pagina's beslaan het woord vooraf door Shaffy's hartsvriendin Liesbeth List. Daarna krijg je 27 pagina's met de daadwerkelijke inhoud en als laatste twee pagina's met de verantwoording van de interviews en de tracklist van de bijgevoegde cd. Op de cd zelf staan achttien liedjes die vaak nog niet eerder in deze vorm of überhaupt nog niet op cd zijn gezet.

Op zich is het niet zo erg dat het niet zo'n heel dik boekje is, maar dan zou het wel makkelijk weg te lezen moeten zijn. De tekst lijkt echter net zo chaotisch als Shaffy's leven moet zijn geweest. Gelukkig maakt de cd nog net genoeg goed zodat het boekje 2 1/2 ster verdient. Naar mijn mening had men dit beter als een cd kunnen verkopen met een uitgebreid boekje in plaats van een boekje met een bijgevoegde cd.