Boek: Mark en Ilja Koolen - Moeders mooiste, vaders trots

Mark en Ilja Koolen hebben net als veel jonge stellen een grote kinderwens. Als een zwangerschap echter uitblijft, komen ze in de medische molen terecht. Een zware tijd met hormooninjecties, IUI en IVF volgt. Al tijdens dit medische traject komt de optie adoptie ter sprake, en ze besluiten uit voorzorg zich vast aan te melden. In mei 2003 sturen zij de benodigde formulieren op voor het zogenaamde BKA nummer. BKA staat voor Buitenlands Kind ter Adoptie. Dit BKA-nummer bepaalt de volgorde van behandeling van de aanvragen.

Als alle medische ingrepen niet tot de zo gewenste zwangerschap leiden storten Mark en Ilja zich op hun laatste kans op een kindje, de adoptieprocedure. Moeders mooiste, vaders trots is een openhartig verslag van 2 mensen en de lange weg naar het vormen van een gezin.

 

 

Geduld is een schone zaak...

Wat dan volgt is een ambtelijke molen, vol cursussen en papierwerk en vooral geduld, heel veel geduld. Om voor adoptie in aanmerking te komen moet je allerhande cursussen volgen, gegevens overhandigen en zelfs huisbezoeken doorstaan. Mark en Ilja ondergaan het allemaal lijdzaam en dromen ondertussen van een chinese dochter. Vanwege allerlei juridische redenen lijken de adopties vanuit China vertraagd te worden of zelfs helemaal stopgezet. In 2007 horen zij bij toeval over adoptie uit Kenia en zij besluiten het roer om te gooien en al hun kaarten op Kenia te zetten. In oktober 2007 is het zover, er is een zoontje aan hen toegewezen!

Eindelijk een gezin!

Mark en Ilja maken alles in orde voor een lang verblijf in Kenia. De Keniaanse wet vereist dat adoptieouders, gedurende de adoptieprocedure van 6 maanden, in Kenia verblijven. Eindelijk ontmoeten zij hun zoon Raf, een prachtig ventje van 11 maanden, in het kindertehuis en ze sluiten hem gelijk in hun hart. Na een weeklang wennen aan elkaar in het tehuis mogen zij hem meenemen naar hun tijdelijke woning in Kenia en zijn ze compleet. De daarop volgende 6 maanden staan bol van emoties. Elkaar leren kennen, omgaan met de Keniaanse bevolking, de vreugde van het samenzijn en de vrees dat de procedure mislukt. Ook is er tijd voor leuke dingen, ze ontdekken het land samen met de overgekomen grootouders en leren mensen kennen die in hetzelfde traject zitten.

Het boek

Ik heb altijd geweten dat adoptie een langdurige procedure was, maar nooit geweten dat er zoveel bij komt kijken. Door dit boek heb ik veel meer inzicht gekregen in de bureaucratische rompslomp en vooral het eindeloze geduld dat je moet hebben. Het doel van dit boek was andere stellen in dezelfde situatie te helpen en steunen en daarin zijn de schrijvers prima geslaagd. Naast informatief is het boek geschreven in een prettige, onderhoudende schrijfstijl en leest makkelijk weg. Geen droog boek over de regels en wetgeving maar een eerlijk verhaal vol emoties. Voor mensen die meer willen weten over adoptie echt een aanrader! Het boek bevat ook prachtige foto's van Kenia en vooral van Raf natuurlijk.

Mark en Ilja zijn inmiddels druk bezig met de aanvraag voor een broertje of zusje voor Raf, wederom uit Kenia.

Wil je meepraten over kinderen en adoptie? Kijk dan eens in Ouders