DVD: The Reader

Het is de film waar Kate Winslet na zes nominaties eindelijk haar Oscar voor in de wacht sleepte. Het is de film die je na laat denken over verschillende zaken. Het is de film waarin je gedwongen wordt over je eigen ethiek na te denken. Maar het is vooral de film die je ontroert. The Reader is de verfilming van de bestseller van Bernhard Schlink, en wat voor één.


In het Duitsland van vlak na de Tweede Wereldoorlog wordt de 15-jarige Michael Berg op weg naar school behoorlijk ziek. Als hij in een steegje zit over te geven, wordt hij geholpen door de hardwerkende Hanna. Ze neemt de jonge Michael mee naar huis om hem en zijn kleren te wassen. Vanaf dat moment ontstaat een gepassioneerde relatie tussen een vrouw en een jongetje. De relatie tussen de twee wordt nog heviger wanneer zij ontdekken dat zij dezelfde passie delen: boeken. Hanna probeert te verbloemen dat zij niet kan lezen door Michael steeds te vragen haar voor te lezen. Michael vindt dit fantastisch en leest haar voor, waarna zij hartstochtelijk het bed delen.


Geheim
Na zo'n twee maanden een ontzettend gepassioneerde relatie te hebben gehad, verdwijnt Hanna spoorloos. De jonge Michael gaat verder met zijn leven en besluit Rechtsgeleerdheid te gaan studeren. Tijdens een proces dat hij als student bijwoont, komt hij opeens voor een verrassing te staan: Hanna, zijn Hanna is één van de beklaagden. Dit vormt voor de jonge student een moreel probleem. Hij ontdekt namelijk een groot geheim over Hanna. De vrouw waarmee hij zo'n innige band had, staat terecht voor een verschrikkelijke misdaad.

Jaren na haar veroordeling besluit Michael toch dat hij niet zonder zijn Hanna kan. Hij besluit te doen wat zij vroeger, toen ze de affaire hadden, het liefste deed: luisteren naar zijn stem die boeken voorleest. Hij spreekt tal van bandjes in met daarop vrijwel alle boeken die hij thuis verzameld heeft. Hanna aarzelt, maar gaat steeds meer genieten van de talloze boeken die zij op deze manier kan 'lezen'. Ze neemt zelfs het besluit om zichzelf te leren lezen en schrijven in het gevang.


Schitterend
The Reader is een schitterende film geworden waarin je jezelf de vraag kunt stellen wat jij zou doen in het geval van Michael. Verder moet gezegd dat Kate Winslet een bijzonder knappe prestatie neerzet als de analfabetische Hanna. En dat Ralph Fiennes het als de oude Michael Berg ook fantastisch doet. The Reader is een bijzondere dramafilm geworden waarin wij als kijker bekend worden met het probleem van analfabetisme. Door het probleem in het licht van de Tweede Wereldoorlog te zetten, wordt er extra nadruk gelegd op het feit dat erkenning één van de eerste en misschien wel de belangrijkste stap is. Regisseur Stephen Daldry maakt niet om de haverklap films, maar degene die het witte doek halen, zijn wel kleine pareltjes. Met The Hours en Billy Elliot, en nu The Reader laat hij zien dat hij mooie dramafilms kan produceren.

Extra's
De gereviewde versie van The Reader is de 2-disc Special Edition. Op de eerste schijf staat uiteraard de gehele film en op de tweede schijf is een aantal extra's te zien met een speelduur van maar liefst 70 minuten. Onder andere de Liner Notes, waarin kort en in verhaalvorm uit de doeken wordt gedaan hoe de film tot stand gekomen is. In deze Liner Notes valt te lezen dat voor de rol van Hanna een keer gewisseld is van actrice. De eerste keuze was Kate Winslet, maar door de opnames van een andere film kon zij niet aanwezig zijn. Toen viel de keuze op Nicole Kidman, maar ten tijde van de opnamen was zij zwanger en haakte af. Regisseur Daldry besloot te wachten tot Winslet klaar was en schonk haar alsnog de rol. De Photo Gallery die op de schijf staat, behoeft geen verdere uitleg. Daarnaast staat er een tweetal interviewsessies met crew en cast op deze dvd. Hierover valt nu niet bepaald naar huis te schrijven. Het is wat hard geknipt, wat resulteert in het wegvallen van het geluid voordat een volgende vraag of geïnterviewde in beeld komt. Hier had wel wat meer aandacht aan kunnen worden besteed.

Ook bij de Première & Red Carpet Interviews zien we hetzelfde probleem: door de lelijke harde cuts wordt het geheel van interviews wat lastig te kijken. Jammer, ook dit had mooier gemogen. De Film Clips laten je als kijker nog even terugkeren naar een aantal mooie momenten uit de film. In Behind The Scenes kunnen we zien dat er gefilmd is op echte locaties. Iets wat de schoonheid van de film alleen maar kan benadrukken. Er is ook echt in Duitsland opgenomen, dat zorgt toch wel voor een bepaalde authenticiteit, indrukwekkend.
Kortom, de extra's vormen een leuke aanvulling op The Reader, maar zijn niet de gehoopte meerwaarde die ze eigenlijk hadden moeten zijn. Ze zijn niet slecht, ze hadden allen wat scherper gemogen.

Stichting Lezen & Schrijven
In de editie die hier op FOK! besproken wordt, zat een klein kaartje van Stichting Lezen & Schrijven. Middels dit kaartje wordt aandacht gevraagd voor het probleem van analfabetisme dat er in ons land heerst. Het draait vooral om het herkennen en erkennen van het analfabetisme. Anderhalf miljoen mensen hebben last van deze beperking en door de inzet van de Stichting wordt dit aantal hopelijk minder.


Label: Dutch Film Works Releasedatum: 09 september 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Website Stichting Lezen & Schrijven
Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.