CD: Jeff Wayne - The War of the Worlds (30th Ann. Ed.)

In 1898 schreef H.G. Wells geschiedenis met zijn science fiction roman The War of the Worlds. Martianen met hun driepotige gevechtsmachines en een dodelijke hittestraal deden hun best om het leven op aarde te ruïneren. Dit kleine boekje bleek een enorme inspiratiebron te zijn. In 1938 produceerde Orson Welles namelijk een radio-hoorspel in de vorm van een verslag van de invasie. Maar doordat veel mensen pas later inschakelden, begrepen ze het verkeerd en brak er grote paniek uit in Amerika. Daarnaast verschenen er meerdere films, al dan niet getrouw aan het boek zelf, maar er werd ook een muziekstuk geproduceerd: Jeff Wayne produceerde in 1978 de gelijknamige musical-versie. Nu, dertig jaar later, wordt het album opnieuw uitgebracht onder de noemer The War of the Worlds 30th Anniversary Edition.


Het origineel
Het album is verdeeld in twee delen, te weten The Coming of the Martians en The Earth under the Martians. Vanaf het begin zet Richard Burton als journalist de toon van het verhaal.
quote:
"No one would have believed, in the last years of the nineteenth century, that human affairs were being watched from the timeless worlds of space.
No one could have dreamed we were being scrutinized, as someone with a microscope studies creatures that swarm and multiply in a drop of water. Few men even considered the possibility of life on other planets and yet, across the gulf of space, minds immeasurably superior to ours regarded this Earth with envious eyes, and slowly and surely, they drew their plans against us."
Wat volgt is een goed gecomponeerd en uitgevoerd muziekstuk, waarin het verhaal zo letterlijk mogelijk het originele boek volgt. Alle tracks op het album hebben een behoorlijke lengte en zitten vol met wisselingen. Zo opent het verhaal dramatisch met 'Eve of the War', waarna de verslagenheid natuurlijk sterk naar boven komt in 'Forever Autumn', de journalist gaat hierin met de menigte op zoek naar wat hem het meest dierbaar is, zijn vriendin Carrie in Londen. Opleving en een nog grotere verslagenheid komt in 'Thunder Child', een majestueus oorlogsschip dat in eerste instantie succes lijkt te hebben in de strijd tegen de Martianen, maar welke gebroken ten onder gaat.


Een klein voorbeeldje van het mooie Artwork in het album


The Earth under the Martians is de tweede cd van het album. Het verzet lijkt niet te bestaan en mensen vluchten en verstoppen zich. Verslagenheid en wanhoop komen in eerste instantie naar voren, totdat de wil om te vechten mooi wordt bezongen in de track 'The Spirit of Man', gezongen door Phil Lynott ('Thin Lizzy') en Julie Covington ('Don't cry for me Argentina'). De waanzin komt daarna naar boven waarna de verteller ternauwernood ontsnapt aan de Martianen. In het heroïsche 'Brave new World' loopt hij de Artillerieman, gespeeld door David Essex, weer tegen het lijf, een prachtig plan dat gedoemd is te mislukken wordt opgedragen. Bitterheid start in 'Dead London', maar een ware triomf volgt in de eerste epiloog als de winnaars worden getoond. De schreeuw van de heat-ray werd gemaakt door Jo Partridge op gitaar. De zang werd verder verzorgd door Justin Hayward ('The Moody Blues') en Chris Thompson ('Mannfred Mann's Earth Band'). Als extra creëerde Jeff Wayne een tweede Epiloog, met als subtitel 'NASA', hierin werd de stem verzorgd door Jerry Wayne, de vader van Jeff. Als extra's staan er twee remixes op het album, 'The Spirit of Men 2009' en 'The Eve of War & Forever Autumn Medley'. De tracks zijn speciaal voor dit album gemixed en zijn niet op eerdere uitgaves te vinden.

Versies
Het muziekstuk komt dan uit 1978, maar ondanks deze leeftijd is het nog steeds levend. Getuige hiervan zijn de vele herdrukken door de jaren heen. Zo verschenen er in 1995 en 1998 ook nieuwe releases van het album, ook met een aantal remixes. Maar ook in 2005 verscheen er een nieuwe versie van het album, een 7-disc Deluxe editie met veel remixes en outtakes van de originele opnames, plus een digipack met daarop een SACD-versie van 'The War of the Worlds'. Naast de originele versie zijn er in veel landen ook eigen versies gemaakt van de musical. Zo ook in Nederland. Hier vertolkte Jan van Veen de stem van de journalist, Patricia Paay nam de stem van Beth voor haar rekening en Willem Duyn en Peter Koelewijn verzorgden respectievelijk de stemmen van de Artillerieman en Pastoor Nathaniel. De zang bleef in het originele Engels behouden. Deze versie is overigens nooit officieel op plaat of cd uitgegeven. De speelduur werd overigens wel ingekort tot anderhalf uur radio, dus inclusief een pauze voor het journaal en de reclame.

De opening van het Live-concert uit 2006

Hoe je het ook beschrijft, feit blijft dat je dit album gewoon moet luisteren om er een idee van te krijgen. En zelfs al heb je er nog nooit van gehoord, kans is groot dat je er wel wat van herkent, dit album en de tracks duiken namelijk geregeld op in allerlei top-zoveels. Mocht je al een album-versie in huis hebben, dan is er absoluut geen noodzaak om deze uitgave erbij te halen. De twee nieuwe remixes zijn leuk, maar voegen verder niets toe aan de waarde. Wat wel een toegevoegde waarde kan hebben, zijn de concerten op 30 juni, 1 en 2 juli in de HMH te Amsterdam. Mocht je geen kaarten hebben bemachtigd, dan moet je op 2 juli naar radio 2 luisteren, het concert wordt dan namelijk op die zender live uitgezonden.


Label: Sony BMG Music Entertainment Releasedatum: mei 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.