TV: Lekker Slim

Stereotype beeld van een blonde vrouw: dom! Dit is algemeen bekend en de meesten denken er ook zo wel over. Nu helpt het niet mee dat een grote groep blonde vrouwen dit beeld ook zelf wel in stand houdt (al zijn er ook donkerharige vrouwen die aan dit beeld voldoen hoor!). Zou het genetisch bepaald zijn dat je minder slim zou zijn als je blond bent? En wat is precies 'vrouwenlogica'? Is die écht zo anders dan die van de mannen? RTL heeft een nieuw programma waarin je misschien de antwoorden kunt vinden op al deze vragen... of is het gewoon meer een bevestiging van het stereotype? Lekker Slim neemt je mee in de hersenpan van de vrouw.


Redenering
De eerste vraag in deze aflevering is 'Welke twee partijen zijn de grootste in de VS?' Beide vrouwen redeneren meteen écht op hun best: 'Die zijn er niet, wánt ze hebben een president.' FOUT!!! De toon is gezet, deze vrouwen zijn niet heel erg breed geörienteerd. Wat vooral komisch is om te zien zijn de redeneringen die de vrouwen erop na houden om tot een antwoord te komen. Toch heb je als, wellicht wat hoger opgeleide, kijker ook wel een gevoel van schaamte. Zijn ze nu écht zo dom? Je vraagt het je af. Continu probeer je de insteek van het programma te achterhalen. Moet je dit als kijker nu puur als vermaak zien, zijn die dames in het echt misschien gewoon accountmanager, advocaat of toch de 'pitspoes' die één van de kandidaten zegt te zijn?

Volgende vraag: 'Door hoeveel steden gaat de Friese Elfstedentocht?'. Antwoord van de dames: 'Nul, want die bestaat niet...'. Euh, leef je wel in deze tijd en sta je wel met je benen op deze wereld? En zo gaat het programma maar door. De ene makkelijke vraag na de andere komt voorbij, gevolgd door allerhande domme redeneringen en antwoorden. En dat alles om geld te verdienen.

Tegenover de vrouwelijke kandidaten staan de mannen. Zij moeten inschatten of de vrouwen het antwoord op de gestelde vraag zullen weten. Ook hier blijkt wel weer dat mannen totaal niet weten wat vrouwen wel en niet weten. Ze overschatten de vrouwen behoorlijk vaak, wat op zich wel sympathiek is. De mannen lijken soms ook niet bijster intelligent te zijn; op de vraag of de dames drie ministers kunnen noemen, antwoord één van de mannen: 'Zalm, Verdonk en Marijnissen'. In dit geval brengen de dames het er gedeeltelijk beter van af, zij scoren twee van de drie (Bos, Balkenende en Wilders - deze laatste volgens de dames omdat de leider van een partij in hun redenatie minister is!).


Vooroordeel bevestigd
Ja, Lekker Slim bevestigt veel vooroordelen, is eigenlijk komisch, maar tegelijkertijd schrijnend om je als kijker te realiseren dat er mensen zijn die zo weinig algemene kennis hebben. En dat in dit kennistijdperk! Zolang je het programma maar bekijkt met een grote dosis humor, is het nog wel te doen. Anders kun je maar beter verre van RTL blijven op zondagavond.

De presentatie is in handen van Bridget Maasland, oud Miss-BNN. Blond, maar toch nét iets meer ontwikkeld dan de gemiddelde deelnemer aan het programma. Al heeft RTL met de blonde Bridget wel weer stigmatiserend gekozen.

Kort samengevat: Lekker Slim is gewoon lente-zomer-avondvulling van RTL. Even lachen en ontdekken dat je zelf eigenlijk best wel slim bent? Stem dan af op RTL. En anders? Anders kun je beter afstemmen op Twee voor Twaalf of Per Seconde Wijzer.

Voor de liefhebbers, de reeds uitgezonden afleveringen kun je hier bekijken.


Zender: RTL Gezien op: Zondag 19 april Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.