DVD: Babylon A.D.

Vin Diesel, de man zonder kin, maar met spieren, is over het algemeen een prima kijkcijferkanon. Zeker als hij ook nog wat (half-)naakt door het beeld huppelt. Helaas doet hij dat in Babylon A.D. slechts één keer. Als dat het enige probleem was met deze film, werd dit een erg positieve review. Jammer genoeg is Babylon A.D. niet geworden wat de wereld ervan verwachtte. Overigens ook niet wat regisseur Matthieu Kassovitz (Gothika) ervan verwachtte, want die meldde doodleuk vlak voor de wereldpremière dat hij niet erg tevreden was met het resultaat. Is dit dan een volledig verloren zaak? Nee, dat is het niet, maar je zult een beetje geduldig en creatief moeten zijn wat de verhaallijn betreft.

De reisgenoten
Vin Diesel speelt Toorop, een geharde half-crimineel annex huurmoordenaar, die van een verminkte Gerard Depardieu een half miljoen krijgt aangeboden voor de simpele taak van het begeleiden van een meisje van A naar B. Alleen is A in dit geval Mongolië en B Amerika, waar Toorop bekend staat als terrorist en hij dus niet welkom is. Zijn opdrachtgever Grosky helpt hem met zijn paspoort (geen papieren dingetje in deze film) en het lijkt allemaal niet zo moeilijk te zijn. Toorops eerste verrassing is de verschijning van de 'nanny' van zijn pakketje: te weten een preutse en chagrijnige non, sister Rebeka (gespeeld door Michelle Yeoh, jawel, de mooie dame uit Crouching Tiger, Hidden Dragon en Fearless). Het pakketje zelf is de jonge, blonde schoonheid Aurora (Mélanie Thierry), een beladen lading, zo blijkt.

Waardevol pakketje
En dan komt het leukste onderdeel van de film: niemand weet exact wat wat blijkt te zijn. Toorop snapt niet wie de slechteriken zijn en wie hij zijn waardevolle goederen nu in handen moet geven. Vechtnon Rebeka is ook nergens meer zeker van en delft als goede sidekick precies op tijd het onderspit. Aurora heeft zoveel moeite met de ellende in de wereld, maar redt ook een kooivechter, die daarna dus door kan gaan met het tot moes slaan van kleine mannetjes in zijn kooi. Het is allemaal een beetje verwarrend. Aurora blijkt iets met zich mee te dragen, waardoor ze voor verschillende partijen erg waardevol is. Erg overtuigend is die toegevoegde waarde niet. Het einde doet je weer terug denken aan Vins eerdere film The Pacifier. Als je ook weet dat Babylon A.D. gebaseerd is op het boek Babylon Babies van Maurice G. Dantec, weet je waarschijnlijk wel waar je aan moet denken.

Vin is Vin
Het 600 pagina's tellende boek Babylon Babies gold als onverfilmbaar. En met een eindig budget en als doel een normale filmlengte in plaats van een product van zes uur, zijn er beslissingen gemaakt die een goed verhaal en een potentieel geweldige film hebben doen neerstorten. De sfeer van de wereld wordt prachtig neergezet in de beginscènes. Het is een grimmige, chaotische wereld, waarin geen plaats is voor zwakkelingen. De beelden zijn vaak behoorlijk luguber (als je van konijntjes houdt, moet je niet kijken) en confronterend. Met een strakkere verhaallijn en meer uitleg over de wereld en het plot, had het wellicht allemaal ineens helderheid kunnen bevatten. Maar in deze vorm is Babylon A.D. een chaotische verzameling van prachtige beelden en funky gadgets, die een zwak verhaal vertellen. Er zit zoveel in, maar het komt er niet uit. Religie-drama's, Sophie's keuzes, survival of the fittest, het wordt niet uitgewerkt en onderbouwd. Liefhebbers van ruige post-apocalyptische, sf-erige, punky films willen de dvd misschien gaan huren of kopen. Michelle Yeoh is geweldig, zoals altijd, Aurora is een erg mooi meisje en Vin is Vin. Daarom nog even een plaatje van zijn ene halfnaakte scène, zodat we toch nog gelukkig deze review achter ons kunnen laten.

Op wat standaard deleted scenes, making of's en storyboards na zijn er geen extra's aanwezig.


Label: Universal Studios Releasedatum: 15 maart 2009 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: