Boek: Jeremy Clarkson - Niet te stoppen

Jeremy Clarkson is druk bezig. Niet alleen presenteert hij het razend populaire autoprogramma Top Gear, ook schrijft hij zeer geregeld columns voor een aantal kranten. Dat deze columns graag gelezen worden, wordt ook wel bewezen door het feit dat er al meerdere bundels zijn verschenen in Engeland. Sterker nog, deze bundels worden ook vertaald in onder andere het Nederlands. Zo verschenen er al eerder de bundels Auto's en zo, In de hoogste versnelling en De wereld volgens Clarkson. De meest recente bundel is Niet te stoppen.

Jeremy Clarkson is in 1960 geboren in Doncaster. Hij begon als journalist voor verschillende bladen waaronder Esquire. Zijn voorkeur voor auto's kwam al snel naar voren. Sinds 1989 is hij verbonden aan het populaire programma Top Gear. Hij vertrok echter bij het programma in 1999, samen met hem verdween volgens vele kijkers ook de humor uit het programma. In 2001 besloot men daarop om het programma niet meer uit te zenden. In 2002 kwamen zowel Jeremy als Top Gear weer terug op de buis. Sinds die tijd is het programma alleen maar populairder geworden, getuige de vele dvd's en boeken die er tot op heden verschenen zijn.

In tegenstelling tot zijn vorige bundel baseert Jeremy dit keer zijn verhalen weer volledig op de auto's. Daarbij komen allerlei bolides voorbij, van de Fiat Panda tot de beruchte Bugattie Veyron. Over iedere auto heeft Jeremy wel een verhaal te vertellen, of kan hij iets unieks aansnijden. Zo weet hij het volgende belangrijke punt te melden over de temperatuur van een Fiat Panda: Van 0 tot 100 graden (Fahrenheit) gaat even snel als de auto op kan trekken van 0 tot 100 (km/uur), namelijk 21 seconden. Het zijn dit soort feitjes, vaak enorm overdreven en compleet 'over de top', die de typische stijl van Jeremy weergeven. Hij kan zowel een dure als goedkope auto volledig belachelijk maken, of juist de hemel in prijzen. En beide soorten komen in dit boek ruimschoots in voor. We zien onder andere een Citroën C4, een Vokswagen Jetta en de Koenigsegggggggggg voorbijkomen. Het boek is daarom ook uitstekend voor de niet autokenners onder ons. Je moet alleen even de stem van Jeremy erbij denken, dan gaat het van een leien dakje.

Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 9789022994870 Pagina's: 302
Waardering: