DVD: Living Hell

Het is 1969. Kleine Frank Sears krijgt als tienjarig kind van zijn moeder twee vreemde dingen. Het eerste is een litteken wat Frank's moeder met een pen in zijn handen kerft. Ook krijgt hij twee zinnen die eindeloos herhaald moeten worden: "sublevel drie, kluis 12" en "verstoor het niet". Als zijn moeder een laatste keer aan hem vraagt of hij de zinnen nog weet, pakt ze uit het keukenkastje een pistool en schiet papa dood. Daarna zet ze het wapen tegen de kin en haalt de trekker over. Welkom in de film Living Hell.


We zijn 33 jaar verder. Nu, in 2002, is het Day of Reckoning. De inmiddels 44-jarige Frank Sears is met de auto onderweg naar legerbasis Fort Lambert in het dopje Bennell. Hij wil weten wat zijn moeder precies bedoelde met de twee zinnen en de verminking aan zijn handen. Fort Lambert staat op het punt om gesloopt te worden voor een nieuw complex, dus militairen sjouwen af en aan met materialen. Frank's moeder werkte in het complex eind jaren '50 en daarom is het dus de eerste plek waar Frank heen gaat. Na wat gedonder met de beveiliging komt hij eindelijk het terrein op en kan een gesprek voeren met de chief in command.


Sears doet zijn verhaal. Hij vertelt over sublevel drie, kluis twaalf. Er wordt echter niets in de kluis gevonden, maar de slechte documentatie van de basis geeft problemen. Tussen 1958 en 1960 zijn er enkele geheime experimenten uitgevoerd die niet gedocumenteerd zijn. Toch is Frank er heilig van overtuigd dat er wat in de kluis moet zijn. Om twijfel bij iedereen uit te sluiten loopt men dieper de kluis in. Alle waarden lijken normaal en de situatie lijkt onder controle, totdat blijkt dat de achterwand een holle muur is. Meteen wordt Frank bij de kluis weggehaald en vele personen rennen door de gangen heen en weer. Frank probeert te kijken wat er gebeurt, maar de ramen worden afgedekt. "Verstoor het niet!" is het dringende advies van Frank. Achter de muur zit een lege ruimte. Een grote tank met een onbekende inhoud wordt aangetroffen. Omdat er enkele uren tussen de ontdekking van de tank en de sloop van het fort zit, is er weinig tijd om alles goed te onderzoeken. Uit deze overweging wordt de tank opengemaakt. In de ijzeren ruimte drijft het stoffelijk overschot van een man, met een vreemde mutatie op het lichaam. Fotocamera's flitsen en schijnwerpers gaan aan. Het weefsel komt tot leven. De hel is losgebroken, en laat zich niet makkelijk temmen.


Het verdere verloop van het verhaal is aardig. De mutatie breidt zich steeds verder uit en Frank staat op als een held in de strijd. Rond de helft van de film wordt het verhaal iets te clichématig. Ook de CGI-effecten zijn niet geloofwaardig meer. Maar toch, om een vreemde reden, lijk je dit op de koop toe te nemen. Het is allemaal niet zo vreselijk nieuw of bijzonder, maar toch heeft het iets. Toch blijf je geboeid hoe Frank en enkele (militaire) overlevenden de grote mutatie te lijf gaan.

Wil je een dikke anderhalf uur onderuit in een stoel naar een aardige film kijken, schuif deze dan maar in de dvd-speler. Wil je dit echter niet maar toch een scenario zien dat lijkt op bovenstaande synopsis, pak dan de oude klassieker The Blob erbij.


Label: Paradiso Releasedatum:19 februari 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: N.V.T.