CD: Oasis - Dig Out Your Soul

Vroeger stond je nog in de muziekzaak je langverwachte cassette of eerste cd-persing te beluisteren. Vlak na release aan de toonbank van de platenboer met een warme, aftandse koptelefoon op je knar, hopend op een knaller van een plaat. Een band deed er daarom (en nu eigenlijk nog steeds) goed aan om een toptrack in de eerste drie nummers te plaatsen. Liefst de opener natuurlijk, zodat je meteen verkocht was en de rest er niet meer zo toe deed. Je was immers al gerustgesteld dat ze het nog konden.


Oasis pakt op het zevende studio-album Dig Out Your Soul vanaf de start goed uit en zal de luisteraar in de platenzaak geruststellen. 'Bag It Up' plaatst de toon van het album meteen in het juiste hokje: Beatles-Britpop-met-Ballen. Je hoeft je geen illusies te maken dat de invloeden van de Gallaghers & Co veranderd zijn. Wel hebben ze de distortionpedaaltjes gevonden en de riffs een stuk ruiger gemaakt. 'The Turning' is wat gelaagder en subtieler met een fijne snerpende solo richting het einde. 'Waiting For The Rapture' wordt dik aangezet en botervet ingesmeerd met bas, riff en ongepolijste stem. Op 'Shock Of The Lightning' komen de heerlijke zeurvocalen weer over de dieseltrein van gitaar, bas en percussie heen walsen. Dit is de oude wereld van Oasis waarin de broers zelf het hardst om algehele wereldfaam riepen.


De band heeft een nieuw leren jasje aangemeten gekregen, zet een stoerdere zonnebril op en laat het driedagenbaardje nog wat langer groeien. Oasis trapt het pedaal wat dieper in op deze plaat en laat horen hoe de "Beatles in rock" hadden geklonken. Op '[Get Off Your] High Horse' trekken ze het lederen jasje even uit en laten de kale versie van hun eigen Beatles-geluid horen. Tussen het gros aan rauwer materiaal steekt 'I'm Outta Time' met het hoofd boven het maaiveld uit als esthetisch rustpunt, dat soms zelfs terug grijpt naar Pink Floyd. Laat de Gallaghers maar arrogant wezen, ruzie maken, de wereld afzeiken en afkeer creëren, zolang ze dit soort materiaal maar blijven afleveren. De beste Oasis van het nieuwe millenium!


Label: Big Brother/PIAS Datum: Oktober 2008 Waardering: