Gadget: Pinnacle PCTV Nanostick Ultimate

Met een gewone breedbandverbinding kun je tegenwoordig ontelbare hoeveelheden beelden online bekijken. Uitzendinggemist.nl, Youtube, radiozenders en zelfs een flink aantal tv-zenders zijn via het internet op te vragen. Ideaal als je even geen tv of radio bij de hand hebt en toch even wat afleiding zoekt. Jammer genoeg zenden er op dit moment nog geen Nederlandse tv-zenders live uit op internet, behalve tijdens de Olympische spelen. Gelukkig zijn er innovaties die het mogelijk maken om digitale televisie uit de lucht te plukken en op je computer weer te geven. Zo ook met de Pinnacle PCTV Nanostick Ultimate.



Wat doet het?
De Pinnacle Nanostick Ultimate is een USB-stick met een aansluiting voor een kleine antenne, die het Digitennesignaal uit de lucht plukt en weergeeft op je beeldscherm. De stick, die qua formaat niet afwijkt van een gewone USB-stick, is gemakkelijk te installeren en werkt binnen een paar minuten. In Nederland betekent dat dat je binnen een paar minuten gratis kunt kijken naar de publieke omroepen en de lokale omroep. De kwaliteit is daarbij afhankelijk van het bereik binnenshuis, maar is in het algemeen bijzonder goed. Naast de gewone televisiebeelden bevat de software ook een programmagids en kun je tientallen radiozenders uit de lucht plukken.



Wat vind je in de verpakking?
Uiteraard bevat de compacte verpakking de USB-stick zelf. Deze is uitschuifbaar, zodat je het contactgedeelte kunt beschermen tegen stoten en verbuigen als je hem niet in gebruikt hebt. Daarnaast kun je op de stick een meegeleverde kleine antenne aansluiten, zodat je een beter signaal kunt opvangen. De antenne wordt met een snoertje van ongeveer anderhalve meter geleverd, zodat je deze redelijk makkelijk bij een raam kunt positioneren. Het is mogelijk om de stick ook aan te sluiten op een buitenantenne, wanneer binnen het bereik onvoldoende is, maar dat neemt wel je mobiliteit behoorlijk weg. In de verpakking tref je overigens ook een kleine -maar volledige- afstandsbediening, zodat je net zo kunt zappen als bij een gewone televisie.

Naast de hardware bevat de box ook een flinke hoeveelheid software om optimaal gebruik te kunnen maken van de Pinnacle Nanostick Ultimate. De basissoftware, die het ontvangen signaal omzet in beelden, is TVCenter Pro. Deze software is eenvoudig te installeren en maakt het makkelijk om snel te starten. Daarnaast bevatten de cd's software om beelden op te nemen (in MPEG 1 en 2, DivX en HDTV/rec). De software maakt het niet alleen mogelijk om het op te nemen en later terug te kijken, maar ook om uitgesteld te kijken (oftewel: timeshiften). Met Pinnacle DistanTV kun je de videobeelden streamen over je netwerk.



Conclusie
De Nanostick Ultimate van Pinnacle is een geweldig product, waarmee je erg makkelijk tv kunt kijken of je computer. Er kleeft echter wel een groot nadeel aan het gebruik van dit soort oplossingen om tv te kijken op je computer. Ten eerste heb je vrijwel altijd de kleine antenne nodig om het signaal optimaal binnen te krijgen; dit beperkt je mobiliteit zeker. Daarnaast, en dat is puur een Nederlandse kwestie, is het aanbod van zenders zeer beperkt. In andere landen pluk je vrijwel alle zenders uit de 'ether', terwijl je hier maximaal vier of vijf tv-zenders kunt ontvangen. De stick is daarom uitermate geschikt voor het gebruik in het buitenland, of voor wanneer je aan de publieke en lokale omroepen genoeg hebt.

De Nanostick Ultimate heeft een adviesprijs van 'slechts' 69 euro en is geschikt voor zowel PC als MAC. Je dient te beschikken over minimaal 512 MB intern geheugen, Windows XP (of Mac OS v10.4) en een USB 2.0 poort.