Bordspel: Levensweg - Elektronisch en Levensecht

Het is weer eens zo'n ouderwets gezellige Hollandsche winter. Vergeet het heerlijk wandelen in een sprookjesachtig wit bos of lekker een sneeuwbal bouwen met de kinderen uit de buurt. Nee, in de moderne Nederlandse winter mogen we in het donker de deur uit en komen we in een grauw landschap weer thuis. Door regen, wind en heel soms een verdwaald sneeuwvlokje moeten we onszelf avond na avond zien te vermaken. Wat is er dan leuker om met je familie en vrienden een leuk bordspel op tafel te toveren? En om het modern te houden moet dat natuurlijk het liefst zo hip en trendy mogelijk. Daar dacht spellenfabrikant Hasbro net zo over en ze besloten een bekend spel te metamorfoseren. Het krakkemikkige draaischijfje werd vervangen door een computertje, de wegwaaiende bankbiljetjes zijn omgezet in plastic betaalkaarten en voilá: Levensweg - Elektronisch & Levensecht is geboren.



In het 'oude' Levensweg vloog je door het leven door met je pionnetje gewoon de route te volgen. Je kon je route beïnvloeden door bepaalde afslagen te nemen, maar uiteindelijk kwam iedereen zo'n beetje op hetzelfde uit. In deze nieuwe variant is het spelprincipe helemaal omgegooid. Het thema is nog steeds hetzelfde, maar je moet zelf bepalen aan welke delen van je leven je het meeste aandacht hecht. Je kunt kiezen voor een studie, voor je carrière of voor het beleven van spannende gebeurtenissen. Voor alle stappen in je leven krijg je punten of geld, maar je kunt ze natuurlijk ook verliezen. Daarnaast kun je beleggen in onroerend goed, investeren in sneller vervoer én is je salaris afhankelijk van je gekozen opleiding. De mogelijkheden in deze nieuwe Levensweg zijn in ieder geval een stuk uitgebreider dan bij de traditionele variant. Het spel leunt daarnaast iets minder op de geluksfactor én is een stukje moeilijker te doorgronden dan de vorige editie. Voor volwassenen hoeft dat geen nadeel te zijn, maar de wat jongere spelers zullen wat meer hun best moeten doen om het spel te kunnen spelen.



Het vervangen van papiergeld door een elektronisch betaalmiddel is zeker niet nieuw. Bij een nieuwe variant van Monopoly zagen we al een centrale bank en het gebruik van bankpassen. Bij Levensweg - Elektronisch & Levensecht vervult het centrale computertje, de Lifepod, veel meer dan alleen een administratieve taak. Zo houdt het zogenaamde levenspunten bij, rekent het je nieuwe kapitaal uit, registreert het je huizenbezit én het aantal stappen dat je in je beurt mag afleggen. Aan de ene kant is zo'n digitaal hulpje ideaal: je kunt niet valsspelen en als je naar het toilet gaat kunnen je tegenstanders niet stiekem je fortuin verkleinen. Aan de andere kant haalt zo'n computer ook een beetje de charme van het gefrutsel weg. Je moet het apparaat steeds doorgeven en alleen jij ziet hoe je ervoor staat. Het schermpje is namelijk nogal klein (rekenmachineformaat) en je moet hem echt voor je houden om alles te kunnen bedienen.

Levensweg - Elektronisch & Levensecht is behoorlijk veranderd, maar jammer genoeg is het spel er niet leuker op geworden. Vooral de Lifepod verstoort de gezelligheid: het spel wordt minder overzichtelijk en de interactie tussen de spelers neemt af. De diverse levenswegen die je kunt doorlopen zijn vrij aardig samengesteld, maar het maakt het spel een stuk voorspelbaarder.


Label: Hasbro Spelers: 2-4 Leeftijd: 6+ Waardering