CD: Joan Osborne - Breakfast In Bed

Voor mij zal Joan Osborne altijd verbonden zijn aan haar cover van het Prince nummer 'One Of Us'. Geen slecht nummer van Prince, en als de cover dan het orgineel uit het water blaast, wat zelfs de meester zelf beaamde, dan is dat imposant. Vandaar dat ik bij Joan Osborne even de oren spits, zo ook bij haar nieuwe cd Breakfast In Bed



Joan Osborne heeft één van de mooiste zangstemmen ooit. Precies tussen jazz en soul in, met veel warmte, helderheid, volheid, timbre, en bovenal: een overdrive! Een gouwe strot. Ook op Breakfast In Bed treffen we een aantal covers aan, bijvoorbeeld 'Ain't No Sunshine'. Eigenlijk toont het aan waar de schoen wringt. De keuze van reportoire is weinig verrassend, vrij traditioneel. Hoe mooi de stem van Osborne ook is, hoe professioneel en vlekkeloos de begeleidingsband soulvol eromheen speelt, het mist net dat vonkje. Een goede soulplaat van een begenadigde zangeres, maar geen album wat je bij de strot grijpt en echt blijft hangen.

Wie van soulvolle muziek houdt (er staan ook twee nummers van de soundtrack van "Standing in the Shadows of Motown" op), en de prachtige stem van Osborne houdt, kan zich geen buil aan deze cd vallen. Maar door het gebrek aan originaliteit verwordt het al snel tot (aangename) achtergrondmuziek. Dat is op zich niet erg, de muziek leent zich er nu eenmaal nogal voor, maar meer pit had het op een hoger plan getild.


Label: Time Life / ADA Datum: 7 februari 2008 Waardering: