DVD: Ducktales en Rescue Rangers

Een paar jaar geleden was het feest in mijn vriendenkring. Alle jongens konden niet wachten tot de dag dat de film van Ducktales op dvd werd uitgebracht en in 2004 was het zover. Iedereen kon zich nog herinneren hoe we elke week uitkeken naar een nieuwe aflevering van de serie en nu kwam Ducktales en Het Geheim Van De Wonderlamp uit op dvd. De fans konden zich toen tenminste nog een beetje vermaken met de eendenfamilie uit Duckstad. De afleveringen van de serie werden namelijk slechts sporadisch en onregelmatig uitgezonden op SBS6; vaak op een voor volwassenen onchristelijk tijdstip. Nu kunnen de fans eindelijk weer eens genieten van de avonturen van Kwik, Kwek, Kwak, Lizzie, Dagobert en de anderen, want Buena Vista brengt maar liefst 14 afleveringen uit op dvd. Daarnaast kunnen de fans van Ducktales zich waarschijnlijk ook prima vermaken met die andere geweldige Disneycartoon: Rescue Rangers, waarvan maar liefst drie dvd's uitkomen.



In Ducktales zien we de overbekende bewoners van Duckstad, aangevuld met een aantal nieuwe karakters. Zo heet de butler van Oom Dagobert geen Bertus, maar Van Stoetenwolf; is niet Rockerduck maar Govert Goudglans de concurrent van Dagobert en heeft Dagobert een persoonlijke piloot, Turbo McKwek. Daarnaast zien we Donald met zijn neefjes en Katrien met haar nichtje Lizzie. Overigens is Lizzie in de Nederlandse strips één van de drie nichtjes van Katrien, maar in de serie min of meer een ander karakter met dezelfde naam. Opvallend anders is ook de gierigheid van Dagobert Duck. Waar hij in de strips het liefst in een gratis roeiboot de oceaan oversteekt, geeft hij in Ducktales bakken met geld uit aan geavanceerde apparatuur. Elke aflevering gaan de Ducks met elkaar op avontuur, op zoek naar een schat of om een groot probleem op te lossen.



Ook in Rescue Rangers zien we twee Disneyfiguren als nooit tevoren. De normaal zo schattige Knabbel en Babbel zijn in deze serie opeens veranderd in stoere actiehelden, die samen met Monty, Dotty en Zipper allerlei spannende avonturen beleven. Monty is de Turbo McKwek in het verhaal, terwijl Dotty de Femme Eekhoorn Fatale is. Het merkwaardige vijftal wordt gecompleteerd met Zipper, het actieve en altijd behulpzame vliegje. Qua verhaallijn liggen de avonturen van de Rescue Rangers en Ducktales niet heel ver uit elkaar, alleen ligt de nadruk bij de eerste serie meer op het bestrijden van de misdaad en minder op het schatten jagen.



In het verleden kwam het nogal eens voor dat een uitgever maar twee afleveringen op een dvd zette en ze vervolgens voor een tientje in de markt bracht. Gelukkig gaat Buena Vista goed om met hun releases en bevatten zowel Ducktales als Rescue Rangers maar liefst zeven afleveringen per dvd. Beide dvd's bevatten daardoor elk meer dan 130 minuten aan materiaal; genoeg om elke fan een tijdje zoet te houden. De dvd's bevatten verder helaas geen extra's.

Veel twintigers kunnen zich nog levendig herinneren hoe populair beide Disneycartoons waren. Natuurlijk zijn die herinneringen wel enigszins gekleurd en zijn beide tekenfilms niet echt gericht op volwassenen. Toch bieden zowel Ducktales als Rescue Rangers genoeg vermaak aan jong en oud. De release op dvd is prima, al zou een box met alle afleveringen nog interessanter zijn geweest. Voor de prijs hoef je deze leuke uitgaven in ieder geval niet te laten liggen: meer dan twee uur vermaak voor nog geen twaalf euro.

Let op: het tweede volume bevat twee afleveringen die -in tegenstelling tot wat op de hoes vermeld staat- niet in het Nederlands te beluisteren zijn. Ze zijn wel Nederlands ondertiteld. Meer informatie hierover in het Ducktales deel 2 - Eindelijk op NL-DVD.


Label: Buena Vista Releasedatum: 28 augustus 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: Geen.