CD/DVD: Talk Talk - Natural History

Talk Talk heeft onbewust gediend als soundtrack tijdens de eerste tien jaren van mijn leven. Iedere keer als ik 'Such a Shame' hoor moet ik denken aan de keren dat ik van mijn fiets af lazerde, toen ik de fietskunst ongetwijfeld onder de knie probeerde te krijgen. Dat nummer moet toen door mijn hoofd gespookt hebben.



Talk Talk lijkt anno 2007 een fossiel uit de jaren tachtig, dat af en toe opgegraven wordt om gecoverd te worden door artiesten die denken dat ze daarmee de wereld een plezier doen, zoals No Doubt. Toch is Talk Talk een band die artistiek gezien serieus genomen mag worden. Oké, de vroege hits als 'It's My Life', 'Dum Dum Girl' en 'Such a Shame' klinken zeker gedateerd en doen het uitstekend op VH1 Classics, tegelijk mag je Talk Talk wel enige credit geven voor het verleggen van de grenzen binnen de 80's pop. Het album The Colour of Spring (uit 1986, met de hits 'Life's What You Make It' en 'Living in Another World') toonde aan dat Talk Talk meer was dan de synth pop/new wave die gecreëerd werd door zanger Mark Hollis en producer Tim Friese-Greene.

Door het succes van The Colour of Spring kreeg Talk Talk een haast onvoorwaardelijke steun van EMI om verder te experimenteren. Dat resulteerde in de sound waar de band vandaag de dag in alternatieve kringen geroemd om wordt: post-rock. Spirit of Eden uit 1988 kwam tot stand uit verschillende improvisatie en met behulp van een groot aantal externe muzikanten. Grote hits leverde het niet op, wel veel bewondering. En uiteindelijk ook het vertrek bij EMI, omdat Spirit of Eden commercieel een flop was.

In 1990 kwam de compilatie Natural History uit met daarop de grootste hits van Talk Talk in hun EMI-periode. Het bevat de inderdaad de grootste hits evenals de songs 'Today', 'Give it up', 'Talk Talk', 'My Foolish Friend', 'Happiness is Easy', 'I Believe in You' en 'Desire'.
Deze verzamelaar is nu verkrijgbaar als dubbelcd met een bonusdvd. Op de dvd staan alle videoclips die de band maakte tussen 1982 en 1988. Daarbij valt op dat naar mate de muziek volwassener wordt, de clips artistieker van aard worden. De low-budget clip van Dum Dum Girl heeft weinig om het lijf maar die van 'Life's What You Make it' en 'Living in Another World' blijven prachtig om te zien.

Nieuwe new wave-liefhebbers die op zoek zijn naar het definitieve jaren tachtig-geluid kunnen niet om Talk Talk heen, al herbergt deze compilatie niets nieuws onder de zon.


Label: EMI Releasedatum: 12 maart 2007 Waardering: