DVD: Formula One 2006: Once again

Formule 1 is waarschijnlijk een van de meest spectaculaire sporten ter wereld. Wanneer de echte liefhebber de hoogtepunten van het jaar in hoge snelheid voorbij ziet komen, is het verlangen naar het nieuwe seizoen vaak direct aanwezig. In een jaar dat topcoureur Michael Schumacher afscheid nam, diezelfde Ferrari-coureur in een hevige strijd met regerend wereldkampioen Alonso verwikkeld was om zijn achtste wereldtitel te veroveren, een jaar waarin twee Nederlandse coureurs actief waren en waarin Montoya door McLaren op straat werd gezet kan de dvd box Formula One: Once again eigenlijk niet anders dan spektakel bieden.



De box bestaat uit één dvd en biedt de kijker een overzicht van het afgelopen racejaar. Telkens is er min of meer dezelfde opbouw: per raceweekend wordt de kwalificatie besproken en getoond, daarna wordt de pole-position coureur aan het woord gelaten om zijn ronde uit te te leggen en vervolgens wordt de race getoond. Aan ieder weekend wordt telkens behoorlijk wat tijd besteed, dus alles wat gebeurd is in dit jaar, krijgt men ook te zien. Olav Mol heeft zijn stem aan deze speciale Nederlandstalige editie geleend en geeft 'commentaar' bij de wedstrijden. Aangezien het origineel om een Engelstalige editie gaat, gebeurt dit niet op zijn welbekende manier. Met deze samenvattingen ben je wel even zoet: het gaat om 200 minuten aan materiaal.



Extra's zijn er ook: er is een aantal korte filmpjes aan de box toegevoegd met daarin een eerbetoon aan Michael Schumacher. Dit drie minuten durend filmpje bevat voornamelijk wat commentaar van mensen in het F1-wereldje die reflecteren op Schumachers prestaties en zijn karakter. Verder is er een interview met Bernard Ferguson van Cosworth, die kort vertelt over de historie van de motorenleverancier en de huidige samenwerking met Williams. Daarnaast is er een reportage over het nieuwe Super Aguri team, waarin Suzuki Aguri en andere mensen binnen het team vertellen over de problemen en successen die het team tot nu toe gekend hebben. Ook is er een vooruitblik op het seizoen 2006 en het laatste extraatje is een interview met Ron Dennis, die vertelt over de behaalde successen van het McLaren team op het Suzuka circuit. Deze extra's duren gezamenlijk ongeveer 25 minuten.



Wat betreft het jaaroverzicht kan ik kort zijn: iedereen die zichzelf ziet als een fan van deze autosport moet dit eigenlijk in huis hebben. Het geeft een ongelooflijk compleet beeld van het afgelopen jaar. Er wordt vrij neutraal beschouwd, dus zowel Ferrari-fans als Renault-fans zullen aan hun trekken komen. Uiteraard is het wel zo dat een klein beetje spektakel in deze gekozen vorm ontbreekt. Zo klinkt het commentaar alsof het wordt voorgelezen en is er geen enkel moment dat men naar het originele wedstrijdcommentaar overschakelt. Natuurlijk is dat ook logisch aangezien het samenvattingen betreft, maar als de makers hierin iets meer variatie hadden gebracht, zouden ze daarmee toch een meerwaarde bewerkstelligd hebben. Overigens is het ook vreemd dat deze Nederlandstalige editie totaal geen aandacht besteed aan de Nederlandse coureurs. Als ze al voorbij komen, zijn ze eigenlijk ook zo weer weg.



De extra's zijn vooral kort en niet bijster interessant naar mijn mening. Schumacher is als coureur al jaren aan de top en heeft de meest bizarre en mooie gevechten op de baan met zijn medecoureurs gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het jaar dat hij met Villeneuve om de wereldtitel vocht. Als de extra vervolgens slechts enkele minuten duurt en slechts wat mensen commentaar laat geven, kan dat nauwelijks een eerbetoon genoemd worden. Ook de andere filmpjes leveren niet echt een meerwaarde voor de dvd box op. Misschien was het zelfs een idee geweest om ze door het jaaroverzicht te verspreiden zodat daar net iets meer afwisseling in was gekomen.




Al met al is de box een must voor de fans. Jammer van het gebrek aan spektakel en emotie in een jaar dat daar eigenlijk bol van stond. Als de makers van deze box zouden racen was dat met een betrouwbare auto, maar af en toe een inhaalmanoeuvre zou leuk zijn geweest.

Label: JG Entertainment Releasedatum: 9 december 2006
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!