Boek: Het beste van Raymann

Als je als allochtoon ook maar enigszins gezellig en aardig op de televisie verschijnt, word je in Nederland automatisch gebombardeerd tot 'knuffelallochtoon' en mag je zelfs de koningin zoenen. Knuffel-Marokkaan, knuffel-Turk, noem het maar op en we hebben het in huis.

Hier hebben we er echter één getroffen met ook nog eens een aardige dosis zelfspot, en ook dáár kunnen wij geen genoeg van krijgen. Jörgen Raymann is voornamelijk bekend van zijn optreden op televisie, maar daarnaast is hij ook al jaren columnist. Na een korte blik op de samenvatting op de achterkant van het boek trekt één zin de aandacht: 'Raymann schrijft zoals hij praat.' Dat belooft wat.

Al tweeënhalf jaar schrijft Jörgen Raymann een wekelijkse column voor De Telegraaf. Het moet dan ook een hele klus zijn geweest om daar de vijfenveertig beste stukken uit te halen.
Nou ben ik niet bekend met alle columns van de afgelopen jaren, maar het lijkt erop dat de selectie wel geslaagd is. Het beste van Raymann bevat een serie columns die vlot, pittig en humoristisch geschreven zijn en waarvoor je geen fan van de man hoeft te zijn. Van 'Raymann kiest niet' tot 'Raymann schrijft een briefje' bezorgt hij je het aangename gevoel dat je alles niet zo serieus moet nemen, en jezelf al helemaal niet.

Naast kritische stukken over het beleid van minister Verdonk en de moord op Theo van Gogh, schrijft Raymann ook over onder andere zijn sportblunders, zijn droomfantasieën over bekende Nederlandse vrouwen, en over zijn angst voor Sinterklaas. Hij neemt zichzelf daarbij stevig op de korrel en houdt de lezer tegelijkertijd ook een spiegel voor. Geef toe, wie kijkt 's avonds niet gehypnotiseerd naar Telsell op tv en krijgt een paar dagen later een zingende zeebaars thuisgestuurd?

Wat deze bundel naar mijn mening voor iedereen een aanrader maakt, is dat het niet alleen maar over Suriname of politieke kwesties gaat. In zijn columns is Raymann niet een typetje in een bloemetjesjurk, of een slager luisterende naar de naam Achmed, hij is gewoon zichzelf. En misschien is dat nog wel het leukste typetje dat hij heeft.


Uitgever: House of Knowledge ISBN: 9085103401 Pagina's: 160
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!