Spel: 10 Retro editie

10 is het eerste kaartspel dat spellenbedrijf The Game Master heeft uitgebracht. Het spel, dat nu voor het eerst is verschenen, is gelijk voorzien van een speciale 'look'. Zowel de kaarten als de verpakking zijn namelijk uitgedost als ware het de jaren zeventig. Volgens de beschrijving van de fabrikant is 10 een spel vol met bluf, elkaar aftroeven en een portie geluk.



Alhoewel de ingrediënten en de beschrijving van het spel 10 doen denken aan het populaire kaartspel Oh Hell wordt bij het openen van de verpakking al snel duidelijk dat er toch de nodige verschillen zijn. Zo bevat de verpakking een flink aantal verschillend gekleurde kaarten in de range van 1 tot 10 en zijn er een aantal fiches meegeleverd. Gelukkig bevat het doosje een flinke gebruiksaanwijzing, dus niets staat nog in de weg om het plezier van het spelen van 10 te ontdekken.

Zo lijkt het althans, want het spel legt zichzelf ook met de gebruiksaanwijzing niet echt makkelijk uit. Het spel bevat verschillende rondes waarin het behalen van de score '10' centraal staat. De speler die na een aantal 'zetten' het dichtst bij de 10 zit heeft de ronde gewonnen. In de eerste ronde leggen alle spelers een kaart op tafel, waarbij ze zelf mogen weten of ze de kaart wél of niet laten zien. Daarna volgt een soort biedronde waarin spelers elkaars kaart kunnen kopen, waarbij het een kwestie is van bluffen en inschatten. Met een juiste combinatie van kaarten wordt de verliezer opgezadeld met de strafpunten die die ronde zijn opgebouwd. Na tien rondes moeten de deelnemers hun strafpunten tellen en kan de winnaar worden bepaald.



10 is een spel waarbij je vooral geluk moet hebben en elkaar een beetje moet dwarszitten. Jammer genoeg legt het spel zichzelf niet direct uit en biedt de redelijk omvangrijke gebruiksaanwijzing geen pasklare instructies. Het spel is nogal vlakjes en blijft niet lang boeiend, zeker niet als je het met twee personen speelt. Mocht je met meer mensen tegelijk spelen, dan bestaat het spel vooral uit veel bieden, waardoor er nog weinig spelelement overblijft. De retro editie voegt niet veel toe aan het speelplezier, het maakt de kaarten juist wat minder overzichtelijk. De gedachte achter 10 is leuk, maar het spel biedt te weinig spelelement en vermaak om keer op keer te voorschijn te worden gehaald.


Uitgever: The Game Master Adviesprijs 9,95
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!