Hannibal - Rome's Worst Nightmare

Nee, niet weer een nieuw avontuur van Hannibal -the Cannibal- Lecter, of kolonel John -Hannibal- Smith, de leider van 'the A-team'. In het historische docudrama Hannibal -Rome's Worst Nightmare- presenteert de BBC de enige echte Hannibal, die rond 200 voor Christus met een leger van zo'n 50.000 militairen en 37 olifanten de Alpen overtrok, om koersend naar Rome wraak te nemen op de Romeinen.



Rome bevond zich op dat moment op het toppunt van haar macht. De Romeinse legers waren onoverwinnelijk, en hun rijk breidde zich verder en verder uit. Het waren geen stripfiguren uit een Gallisch dorpje die weerstand boden tegen deze Romeinen, het was Hannibal die zich als enige níet wilde neerleggen bij de Romeinse overheersing.
Hannibal, voluit ook wel bekend als Hannibal Barkas, was overigens niet de enige Hannibal in die dagen. In zijn thuisland, Carthago in Noord-Afrika (grofweg het huidige Tunesië), waren er eerder al Hannibal Mago, de leider van Carthaagse expeditie naar Sicilië (409 v. Chr.), en Hannibal Gisko, de aanvoerder van de Eerste Punische oorlog.

Zoals gezegd: dit docudrama handelt alleen over de meest bekende Hannibal, en begint direct met de aanleiding van de Carthaagse haat jegens de Romeinen. Zo regeerde Carthago 300 jaar voor het begin van onze jaartelling over de Middellandse Zee, totdat het werd uitgedaagd en vernietigd door Rome. In de openingsscène is te zien hoe de piepjonge Hannibal door zijn vader Hamilcar wordt gedwongen tot een eed, waarin hij moet beloven om voor altijd een vijand van Rome te zijn.

Een voice-over begeleidt verder het verhaal over één van de grootste leiders uit de geschiedenis, waarin duidelijk zal worden dat één beslissing de westerse geschiedenis voor 600 jaar zou bepalen. Welke beslissing dat was wordt aan het einde van het verhaal duidelijk. De voice-over wordt afgewisseld met de stem van Hannibal zelf. Deze wordt gespeeld door Alexander Siddig, -vooral bekend van zijn rol als Dr. Julian Bashir in Star Trek: Deep Space Nine-, en delen van het verhaal vanuit de ik-vorm vertelt.

Dat verhaal is uiteraard spannend, al hapert de vaart in het begin soms, omdat de hoofdrolspelers, de belegeringen en andere waargebeurde historische feiten uitgelicht worden met kaderteksten. Verhelderend, dat wel.
De tocht van Hannibals enorme leger door Spanje, de Franse Rhône-vallei en de Alpen wordt eveneens mooi, maar vluchtig in beeld (formaat 16:9) gebracht.
De negentig minuten die dit historische docudrama duurt zijn dan ook eigenlijk te kort om er een groots epos van te maken à la Spartacus. Jammer, want het dramatische leven, en de zelfmoord van Hannibal, leent zich er goed voor.



Label: Lime-Lights Releasedatum: 8 juni 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!