Lifestyle: Pickwick T-Pads

Vijf jaar geleden was er een regelrechte revolutie op het gebied van koffiezetten. Binnen enkele jaren vervingen miljoenen huishoudens hun ouderwetse koffiezetapparaat door de hippe Senseo. Met één druk op de knop werd heet water omgezet in een vers kopje koffie, met als bonus een lekker cremalaagje. Nu staan we misschien weer aan de vooravond van een revolutie, maar dan op het gebied van thee: de Senseo T-Pad van Pickwick. In een handomdraai maak je een kopje thee op bijna dezelfde wijze als je ook een kopje koffie maakt. Gegarandeerde hit of mogelijke flop?

Promosite


Allereerst moet ik je bekennen dat ik geen echte koffie- of theeleut ben. Soms kan ik zo een kan thee op, maar ik zal niet snel in de benen komen om een pot te zetten. De laatste maanden heb ik echter het plezier van losse thee ontdekt. Lekker naar een theewinkeltje om te ruiken aan de verschillende bijzondere mixen die te koop zijn bij verschillende winkeltjes en dan snel naar huis om de verse aanschaf in een theebolletje uit te testen. Al tientallen soorten thee hebben op die manier mijn gehemelte gepasseerd, met wisselend succes. Maar het hoeft niet altijd bijzonder te zijn; ook de gewone losse thee uit de zakjes van Pickwick gebruiken we hier thuis regelmatig voor een lekkere pot thee. Toch is het niet alleen thee dat hier de klok slaat, met het gemak van de Senseo kies ik namelijk ook best vaak voor een kop koffie. Water in het reservoir, even op laten warmen, pad erin, knopje indrukken en klaar is de koffie. Met losse thee is dat toch wat meer werk, al is het alleen maar omdat de waterkoker (of voor fanatici: de ketel) er simpelweg langer over doet om het water op temperatuur te brengen. Het gepriegel met een theebolletje of theefilter is ook meer werk dan het plaatsen van een koffiepad, maar dat kan nog ondervangen worden door een ordinair theezakje te gebruiken. Maar zoals ik al zei: koffie zetten neemt toch minder tijd in beslag en levert minder gedoe op. Met de nieuwe vinding van Pickwick, Douwe Egberts en Philips is dat gemak nu ook weggelegd voor de theeleut: Pickwick T-Pads werken hetzelfde als de koffiepads.

De verpakking


Toen ik enkele weken geleden op het forum het topic Pickwick T-Pads (Thee voor in je senseo) tegen kwam, besloot ik direct naar de winkel te gaan om het eens uit te proberen; helaas iets te overhaast, want pas vanaf vandaag bleken de pads te koop. Geen probleem dus, vandaag direct in de herkansing. In de plaatselijke Albert Heijn bleek het kennismakingspakket zelfs in de aanbieding te zijn, voor slechts E2,80 was het al in mijn bezit.

Als je de T-Pads wilt proberen moet je beginnen met de aanschaf van het kennismakingspakket; daarin vind je namelijk de speciale T-Padhouder die je nodig hebt om de thee mee te zetten. Daarnaast vind je in het pakket twee zakjes met 20 pads, in twee verschillende smaken: Early Grey (Earl Grey met bergamot en limoen) en Tempting Red (Rooibos met Bloedsinaasappel). Er zijn ook nog twee andere smaken, Minty Green en Lemon&Lime, maar die zaten niet in het pakket en zijn dus (nog) niet getest. In de verpakking vind je ook een uitgebreide handleiding hoe alles in zijn werk gaat, al is de omschrijving soms moeilijker dat de feitelijke actie.

De Pad in de Senseo


Om te beginnen moet je de padhouder in elkaar zetten, piece of cake. Daarna moet je Senseo eenmalig doorspoelen, om eventuele koffiesmaken weg te spoelen; volgens de gebruiksaanwijzing noodzakelijk voor een gegarandeerd goede smaak. De rest is vrij simpel: T-Padhouder erin, T-pad op de houder, klep dicht en één druk op het meest linkse knopje doet de rest: het apparaat begint te pruttelen en wonder boven wonder komt er een prachtige honingkleurig watertje uit de Senseo en het ruikt nog lekker ook! Dat valt dus niets tegen! Maar hoe zit het met de smaak?

Het zetten duurt ongeveer 30 seconden!


Het testpanel ter plaatse (drie man sterk) was het niet helemaal met elkaar eens. Iedereen vond de thee goed te drinken (al was de Tempting Red volgens iedereen lekkerder dan de Early Grey), iedereen was het er mee eens dat er geen spoor van koffie te bespeuren was in de smaak en dat de T-Pad een hippe manier is om thee te zetten. Maar is de T-pad de manier om in de toekomst thee te zetten? Ja en Nee. Voor mensen die graag 's avonds alleen of met anderen meerdere kopjes thee uit een pot drinken is dit systeem niet echt geschikt: voor elk kopje moet je een nieuwe pad gebruiken, je kunt maar één kopje tegelijk zetten en je kunt geen invloed uitoefenen op de sterkte van de thee. Ook de prijs is aan de hoge kant (al heeft dat het succes van de koffiepads nooit in de weg gestaan), voor 20 pads betaal je de (advies)prijs van E1,59, omgerekend bijna 8 cent per kopje.

Het resultaat!


Qua gemak doet het zetten van een kopje thee met de T-Pad niet onder voor koffie zetten met de Senseo. Qua smaak voldoet de T-Pad ruimschoots, al is de smaak wel erg standaard. Elk kopje thee dat je zet smaakt exact als de voorgaande, terwijl je met losse thee of theezakjes de sterkte van de smaak wel kunt beïnvloeden. Opmerkelijk is het dat de thee niet naar koffie smaakt, zelfs als je van te voren niet het apparaat doorspoelt zoals de gebruiksaanwijzing suggereert (en wat veel te veel werk is). Een groot deel van het succes zal afhangen van de marketing, want waar de koffie uit de Senseo als extraatje nog de 'cremalaag' had, bij de thee krijg je gewoon thee zoals thee er altijd uit ziet. Persoonlijk denk ik niet dat ik de Senseo in de toekomst vaak zal gebruiken, simpelweg omdat het minder lekker is en de smaken beperkter zijn dan wanneer ik losse thee koop. Maar mocht ik gewoon zin hebben in een enkel kopje thee en verder geen bezoek verwachten, dan komt de T-Pad vast nog wel eens in mijn Senseo te zitten.


Fabrikant: Sara Lee / Pickwick Prijs: 20 pads voor E1,59
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!