Boek: Het Restaurant aan het Eind van het Heelal

Het Restaurant aan het Eind van het Heelal is deel twee van de vijf in de boekenreeks van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, geschreven door Douglas Adams (1952-2001).In dit boek gaat men verder waar boek één was geëindigd.

Hugo Veld heeft de vernietiging van de aarde overleefd, omdat zijn vriend toevallig een buitenaards wezen is dat meeschrijft aan de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.Hij belandt op een gestolen ruimteschip dat wordt aangedreven door onwaarschijnlijkheid, waardoor ze belanden op de meest rare en onwaarschijnlijke plaatsen en tijden.

Ik zou graag het verhaal willen beschrijven, maar dat is nagenoegen onmogelijk. Het is een boek vol absurditeiten en met heel erg vreemde humor en ergens daarin verweven zit de rode draad van het verhaal.

Vijfentwintig jaar geleden is de eerste versie van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy verschenen. De eerste versie, omdat Douglas Adams het zo vaak heeft herschreven, to o.a. een hoorspel, boeken, een tv-serie, een computergame, toneelstukken en als een strip. Ook is de film van het eerste boek sinds 5 augustus te zien in de bioscopen. De review daarvan kun je hier lezen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is een enorme rage. Het is het op twee na populairste boek geworden in Engeland en de dag van het overlijden van Douglas Adams, 25 mei, is uitgeroepen als internationale Towel Day, waarbij elke Adams-fan, trouw de hele dag zijn handdoek meedraagt.



Je kunt dit boek niet zómaar lezen. Om er iets van te kunnen begrijpen moet je echt het eerste boek genaamd Het Transgalactische Liftershandboek lezen. In dit boek krijg je wel een korte samenvatting maar dat is niet genoeg. Het is de hele 'feel' van het boek die je mist, waardoor dit boek niet goed leesbaar wordt.

Het Restaurant aan het Eind van het Heelal is aardig vertaald, maar toch mis je de scherpe Britse humor, die simpelweg niet te vertalen valt. Wat ook vervelend is, zijn de vertalingen van namen, maar goed, dat gebeurt helaas in veel vertaalde boeken.

Ondanks dat het boek enorm goed is en je het absoluut ooit moet lezen, helemaal als je de film al hebt gezien, krijgt dit boek geen hoog cijfer.
Je mist de subtiliteiten van Engelse woordgrapjes, de naamgeving en nog veel meer. Dit boek moet je niet in het Nederlands lezen, maar in het Engels.



Uitgever: Luitingh-Sijthoff ISBN: 90 245 5211 7 Pagina's: 334
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!