Game: Dancing Stage Unleashed

Ik kwam dus bij Dance Dance Revolution uit via een vriend van me. Een fanatieke DDR-speler, hoewel het spel in Europa dus officieel Dancing Stage heet. Hij vertelde me over het spel, waar je het zoal kon spelen en dat er een heuse community van DDR-spelers actief was in Nederland.

Voordat ik sprak met iemand van die community, DDRNL, ging ik naar Dooworld in Almere, waar een Dancing Stage Euromix 2 kast staat. Ik had zelf al een beetje geoefend op m'n matje maar bij het zien van de kunsten van DDR-spelers Iceman_B en AnimeAep durfde ik echt niet meer. Ik heb een filmpje gemaakt (DivX 5, 16.6 MB) zodat jullie kunnen zien hoe wat gevorderde spelers het doen, klik hier om het filmpje te downloaden (rechtermuisknop, Opslaan Als).

Geen zin om het filmpje te downloaden? Hieronder zie je in een geanimeerd plaatje hoe het er ongeveer aan toegaat:


Toch wilde ik wel eens meer weten over die DDR-community, dus sprak ik met Erik-Johan, één van de oprichters van DDRNL.

Je nickname op DDRNL is T_Bone_X_Zeo, nogal een mond vol?

"Ehh ja, T-Bone is de naam van een character in een serie waar ik vroeger naar keek. Dat werd uiteindelijk een nick die ik inmiddels al jaren gebruik."

Hoe ben jij eigenlijk voor het eerst in aanraking gekomen met DDR?

"In 2001 alweer hoorde ik iets over het spelen van Japanse liedjes op je Gameboy, via één of ander spel kon je dan meer dan 500 liedjes op je Gameboy meespelen. Het leek me wel interessant, ik kwam een game tegen die Pop'n Music heette. Ik vond het eerst maar een vaag spel maar later ben ik Pop'n Music op aanraden van iemand anders toch maar gaan spelen. Nadat ik het spel wat vaker gespeeld had was ik verslaafd.

Ik had het er met iemand in één van de animé chat kanalen eens over Pop'n Music. Deze persoon raadde me Dance Dance Revolution aan. DDR was een muziek-game van Konami net als Pop'n Music, dus toen ging ik me er wat in verdiepen. Uiteindelijk kwam ik bij DWI (Dance With Intensity) terecht, een DDR simulator voor de PC. Ik haalde Jungle Book Groove Party voor een overpriced 70 euro omdat ik zonodig snel een dansmat voor de PC moest hebben. Nadat ik dat spel snel had doorgespeeld heb ik het nooit meer gespeeld, maar hield het toen bij de DDR Simulators als DWI. Inmiddels speel ik vooral DDR op m'n Playstation 2."


Jij bent één van de oprichters van DDRNL geweest. Hoe is dat precies in z'n werk gegaan?

"Nou het was niet meteen ddrnl.com, eerst was het een simpele .tk site. Maar goed, ik richtte kort nadat ik DDR had ontdekt een website op en noemde die Dance Dance Revolution Netherlands, ik dacht dat dat de eerste Nederlandse DDR site was maar er bleek er al één te zijn. Na een tijdje besloten we om de sites samen te voegen om een grote Nederlandse DDR community te vormen.

We zijn inmiddels ruim een jaar verder, DDRNL werd 17 april 2003 opgericht, en we hebben inmiddels iets meer dan 130 leden."

Waar kunnen gamers die nieuwsgierig zijn geworden het spel gaan spelen?

"Er zijn op dit moment vijf arcade kasten in Nederland, dit is echt de beste manier om met DDR kennis te maken. Welke kasten het zijn en waar ze staan kun je hier lezen.

Verder kun je het natuurlijk thuis spelen. Er zijn verschillende games beschikbaar, op Playstation, Playstation 2 en Xbox. Je kunt het in principe met je controller spelen, maar het is eigenlijk de bedoeling dat je het op een matje of paneel speelt. Voor de PC zijn er dus wel simulators beschikbaar, die zijn freeware, en adapters om je matje te kunnen gebruiken, maar het spelen in de arcade of op een console blijft toch het leukst."


Ik hoorde dat er ook wedstrijden worden gehouden. Het spel wordt dus ook gespeeld in competitieverband?

"Klopt! Er komt binnenkort een Nederlandse ranglijst, het eerste nationale toernooi gaat in september plaatsvinden, georganiseerd door DDRNL. Onlangs werd er al een Europees toernooi gehouden met deelnemers uit tien verschillende landen. Daaruit is een ranglijst voortgekomen. Overigens kun je meer informatie over dat toernooi, evenals een video van de finale, vinden op ddreurope.com."

En hoe deden 'de Nederlanders' het?

"Er waren twee Nederlandse deelnemers, Wai Lam (LF) en ik (T_Bone_X_Zeo). LF werd 36e van de 56 deelnemers, ik werd zevende."