DVD: Dog Eat Dog - Live at Dynamo

1995, het blijft een legendarisch jaar. Ajax won de Champions League ten koste van AC Milan en Dynamo Open Air (DOA) beleefde met onder andere Dog Eat Dog in de line-up haar beste editie. Gelukkig hebben we de foto's nog en in het geval van Dog Eat Dog een live-registratie verkrijgbaar op DVD. De band beleefde in dat jaar ook haar hoogtepunt met de CD All Boro Kings, een succes dat ze met latere CD's, waaronder de opvolger Play Games, niet meer konden evenaren. Ondanks een tournee met Kiss, Metallica en uiteraard Ozzy. Ze stonden aan de start van de crossover die later nu-metal zou gaan heten, zware gitaren met rap. Eveneens als dezelfde scene als Biohazard en Anthrax, maar hun echte bekendheid kwam door de toevoeging van een saxofoon aan de muziek.

Het typische geluid wat dat opleverde in het nummer No Fronts zal niemand ontgaan zijn in elk geval. Op deze DVD staat feitelijk puur en alleen de live-registratie van een spetterend optreden op Dynamo. Niets meer, maar ook niets minder. Er is nergens aan gesleuteld. De beelden zijn gewoon van het optreden zelf, zonder special effects. Het geluid is niet geheel perfect, maar niets wat een beetje hoger volume niet kan oplossen. Een oplossing die in elk geval goed bij de gehele sfeer past. Op de DVD staan uiteraard de hits No Fronts en Who's The King, maar ook wat nummers van eerder werk. En uiteraard kun je weer genieten van de letterlijke crowdsurf-actie op het instrumentale Queen, zie de hoes. Later nog bij verscheidene optredens door BZB geïmiteerd met evenveel plezier.

Wat mij betreft een perfecte combinatie van oud en nieuw. Een goede mix van bekend en onbekend en niet zoals het optreden in 1997 op Pukkelpop. Daar maakten ze de grote fout te beginnen met de hits en daarna pas al het nieuwere werk te spelen. Play Games was een beduidend kleiner succes en het halverwege afdruipen van het publiek, dat al hun favorieten dus al had gehoord, kon dit niet pijnlijker illustreren. Ach, dat was weer twee jaar later en geen vergelijking met het spetterende optreden op DOA. Geniet gewoon even van het eerlijke ongekunstelde enthousiasme van deze muzikanten, al is het alleen maar om de Zappa cover Why Does It Hurt When I Pee?. Misschien zakkenvullerij, maar het is wel een mooie herinnering aan een geweldig optreden en een geweldig DOA. Op de site van Dog Eat Dog kun je onder het kopje media een voorproefje vinden van de nummers Queen (met het surfbord) en Who's The King op DOA '95.



Label: RoadRunner Releasedatum: mei-2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!