Game Review: Aliens vs. Predator Extinction

Voor degenen die RTS games als Dune 2, Command and Conquer, Warcraft and alike op de PC helemaal grijs hebben gespeeld zal RTS-en op de Xbox even wennen zijn.

Graphics
Allereerst speel je met een Xbox doorgaans op een wat lagere resolutie dan op een PC. Hoewel ondanks een lagere resolutie de graphics wel degelijk een hoog niveau kunnen hebben, past er minder op het scherm. Dat betekent minder van de landkaart zien bijvoorbeeld, op een normaal zoomniveau.

Dit is duidelijk te merken bij Aliens vs. Predator Extinction. Al snel stoor ik me aan het feit dat ik niet zoveel kan zien, ik heb het idee dat ik maar een heel beperkte view heb. Gelukkig heeft AvPE een angle functie ingebouwd, zodat je de kijkhoek kan verhogen (en daarmee iets uitzoomt) en de kijkhoek kan verlagen (en iets inzoomt). De normale en hoge kijkhoek zijn vooral fijn bij gewoon spelen, de lage kijkhoek is eigenlijk alleen fijn om wat meer van de graphics te genieten en om een unit te zoeken als je die in hogere kijkhoeken niet kunt vinden. Al met al niet echt een pluspunt.

Sound
Onder het geluid vallen de geluidseffecten en de score, de muziek. De geluidseffecten zijn van prima kwaliteit, van het knorrende geluid dat Predators maken tot de diverse geluiden van Aliens en Marines, alles klinkt levensecht. Of eigenlijk, zoals we het kennen uit de films.

De muziek echter klinkt weliswaar niet onaardig, maar is ontzettend saai. Simpel van opzet, nauwelijks variërend en dat ook nog op vreemde momenten. Op het moment dat de muziek ineens een spannende wending krijgt, verwacht je dat uit alle hoeken vijanden opduiken. Helaas.

Controls
Dan een belangrijk aspect, de controls. RTS is groot geworden op de PC en de bediening is daar dan ook naar ontworpen. Echter, ook First Person Shooters doen het prima op de Xbox dus ook voor RTS games als Aliens vs. Predator Extinction werd getracht een goede vertaling van de controls te vinden.

Dat is gelukt. Als je aan het spel begint vraag je je af hoe je dit allemaal gaat onthouden, maar als vanzelf speel je al snel vloeiend met de Xbox controller. Een beperking is dat je 'slechts' vier groepen kunt toekennen, dit gebeurt namelijk aan de hand van de vierpuntsdruktoets. Verder is heel handig gebruik gemaakt van de twee joysticks op de controller, waarmee respectievelijk in het hoofdscherm en op de minimap gescrolld kan worden.