Film Review: Spider-Man


Peter Parker, als jong kind geadopteerd door tante May en oom Ben, woont in Queens (New York). Als 'high school'-student en fotograaf is Peter Parker (Tobey Maguire) niet erg populair; de schoolbus wacht niet op hem en van zijn klasgenoten moet hij het al helemaal niet hebben. Echter, met uitzondering van één persoon: Mary Jane Watson (Kirsten Dunst). Als jong kind vond Peter Parker haar al geweldig, en op latere leeftijd zijn zijn gevoelens voor haar alleen maar sterker geworden. Het probleem ligt in de benadering; Peter Parker is verlegen, weet niet altijd goed uit zijn woorden te komen en is nogal stuntelig. Daardoor ontneemt hij zichzelf meerdere keren de kans om de aandacht van Mary Jane te trekken.


Tijdens een wetenschappelijke excursie over spinnen wordt Parker gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin. Snel komt hij erachter dat hij de kracht en behendigheid van een spin heeft gekregen, samen met een zogenaamde 'spider-sense', een zintuig waarmee hij dreiging voelt aankomen. Van zijn oom Ben krijgt Peter Parker de wijze raad: "With great power comes great responsibility". Na de onverwachte dood van zijn oom gebruikt Parker zijn krachten voor het bestrijden van criminaliteit. Al snel krijgt hij de status van held toegewezen, en kan hij de aandacht van Mary Jane trekken door haar meerdere keren uit de problemen te helpen.


In de tussentijd is Norman Osborn, succesvol zakenman, wanhopig. Voor de Amerikaanse defensie ontwikkeld hij prestatieverhogers. Deze geven meer kracht en intelligentie, maar de formule is nog niet geheel in orde; bij gebruik treden hallucinaties en waanzin als bijwerking op. Van de defensie krijgt Osborn te horen dat als hij de deadline niet haalt zijn financiering naar een concurrent gaat. Dit leidt ertoe dat Norman Osborn de prestatieverhogers op zichzelf uittest. Hierbij creëert hij een zwaar krankzinnige alter ego, de Green Goblin, die zorgt voor terreur en geweld. Aan Peter Parker, oftewel Spider-Man, de taak om voor veiligheid en vrede te zorgen.