Esper

PoeHao

Er zijn bijzonder veel games die inspelen op virtual reality. Een van de originele vondsten is Esper. Het speelt zich af in 1975 en veel mensen vertonen opeens tekenen van buitenzintuiglijke vermogens. Jij dus ook en de regering laat je testen in een instituut. Helaas blijkt al snel dat je niet veel aanleg hebt.

Het uitgangspunt in Esper is behoorlijk origineel. In de meeste games ben je iemand die iets meer kan dan anderen, zoals The Witcher, Dante in Devil May Cry of iemand die meer durft, zoals Trevor in GTA. In Esper kun je iets, maar niet zo goed. Je begeleider wordt er moedeloos van.

Begin van het spel

Esper gaat ervan uit dat je gebruikmaakt van Samsung Gear VR. Dat is een bril, waarbij het beeld worden geleverd door je Samsung Note 4 of je Samsung S6. Aan de zijkant van de bril is een bedieningspaneel waarmee je jouw telekinetische gave bestuurt. Je kan Esper ook spelen met een Oculus Rift en bij de lancering van de Rift kun je Esper dan ook meteen kopen. Gek genoeg zijn er geen plannen op Esper uit te brengen op de PlayStation 4 met ondersteuning van Morpheus. Technisch is het zeker mogelijk, maar ontwikkelaar Coatsink heeft daar nog niet over nagedacht. Heel vreemd, want een andere vr-titel van hen, genaamd Shu, komt wel uit voor de PlayStation 4.

Esper speelt in het begin onwennig. Je moet namelijk een object dat op een bepaalde afstand van je staat 'pakken', zonder dat je er een hand naartoe ziet bewegen. Je weet dus niet of je er al bijna bent, of dat je voorbij het object zit. Vervolgens manipuleer je het voorwerp en laat je het draaien, verplaats je het voorzichtig of gooi je het weg. Als je alle tijd van de wereld hebt, dan kun je er zeker heel behendig in worden. Helaas nooit goed genoeg om de regering tevreden te stellen.

Koffie is lekker

De beelden zijn berescherp en strak. Coatsink heeft dan ook alle overbodige zaken weggelaten. Er ligt geen propje papier in een hoek, maar er zijn wel koffievlekken op tafel. Het spel moet dan ook op een Android-telefoon soepel kunnen draaien en ze hebben hier een indrukwekkende prestatie afgeleverd. Je krijgt niet het gevoel dat je naar een verzameling vectoren zit te kijken, maar dat je in een echt kantoor zit. Je loopt niet rond, maar zit in een stoel en beïnvloedt de omgeving om je heen.

Er zit veel humor in Esper en de coach die tot wanhoop gedreven wordt, speelt zijn rol uitzonderlijk goed. Hij gaf mij een keer een compliment en omdat dit zo uitzonderlijk is, gloei je eventjes van trots. Tot je de volgende test weer verknalt.

Moeilijk

Voor de Samsung Gear VR is Esper reeds uit en krijgt het goede kritieken. Er is een gratis demo, dus degenen die Esper kopen, weten waar ze aan beginnen. De game is kort en goedkoop (slechts $4,99), maar biedt veel plezier. Ik ben benieuwd hoe Esper speelt op de Oculus Rift.