Company of Heroes 2

Tom (Tom261)

Nog enkele maanden en de langverwachte opvolger van de RTS Company of Heroes ligt eindelijk in de rekken. Om alvast een voorsmaakje te bieden van wat men kan verwachten, mochten we de gesloten bètaversie grondig testen.

Company Of Heroes 2

Al doende leert men 
Wat meteen opviel toen we voor de eerste keer de game opstartten, is dat de bèta eerder voor ervaren spelers bedoeld is. Er zijn een aantal tutorials om te bekijken, maar die behandelen slechts enkele functies van het spel. Omdat de singleplayer (vanzelfsprekend) niet beschikbaar is, zit er niets anders op dan een spel op te starten en hopen dat je het er goed vanaf brengt. In de bèta zijn twee verschillende modi en zes maps beschikbaar, elk met hun eigen spelerscapaciteit. De grootste kaart laat maximaal acht gamers toe.

Company of Heroes 2

De eerste modus heet Annihilation en spreekt voor zich: vechten tot één van de twee teams uitgeroeid is. Victory Point is de origineelste modus. Er zijn telkens een aantal Victory Points op de map aanwezig die de spelers moeten innemen. Door het innemen zakken de punten van het andere team. Het team waarvan de teller het eerst op nul staat, verliest. Verscheidene Territory Points kunnen daarnaast ook ingenomen worden en geven telkens een resource-bonus. Zo kun je sneller nieuwe infanterie of voertuigen inroepen.

Explosieve oorlogsvoering
Als je denkt nog niet klaar te zijn voor het echte werk, is er steeds de mogelijkheid om tegen de A.I. te spelen. De computer kan op vier verschillende moeilijkheidsgraden ingesteld worden en kan zelfs op 'easy' aardig weerwerk bieden. Of je nu tegen andere spelers vecht of niet, je krijgt toch een gevoel van bevrediging na elke match. Dit komt mede door het nieuwe rankingsysteem dat ontwikkelaar Relic geïmplementeerd heeft. Je kan in de bèta tot level 40 stijgen en zo extra camouflages vrijspelen, maar bijvoorbeeld ook informatie over de zwakke punten van elke unit.

Company of Heroes 2
Company of Heroes 2

De hoofdreden waarom Company of Heroes 2 zo bevredigend aanvoelt, is omdat het spel zo goed ineen zit. Je wordt meteen ondergedompeld in de sfeer van WO II. Grafisch ziet de bèta er fantastisch uit. Elke soldaat lijkt uniek. Ook de omgevingen zijn prachtig nagemaakt. De oude dorpjes waarin de meeste gevechten worden gevoerd reageren vrij extreem op het oorlogsgeweld. Gebouwen kunnen platgegooid worden door artillerie of afbranden door middel van een vlammenwerper. Binnen enkele minuten wordt het gebied volledig met de grond gelijkgemaakt.

Het gevaar van sneeuwstormen 
Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol in een gevecht. Dat is voornamelijk te merken aan de gebieden die zich in de winter afspelen. Plotse sneeuwstormen kunnen roet in het eten gooien en dwingen de speler om zich continu aan nieuwe omstandigheden aan te passen. Laat een soldaat te lang in de koude staan, en je ziet hem al snel het loodje leggen. Kampvuren of nabije huizen kunnen soelaas bieden door de lichaamstemperatuur terug op punt te stellen.

Company of Heroes 2

Nieuw zijn de zogenaamde Commanders. Door goed te spelen kun je een van die Commanders uitkiezen, elk met hun eigen specialiteiten. Naarmate je vordert in rang krijg je de kans om de kenmerken van Commanders verder te personaliseren en je eigen speelstijl te ontwikkelen. Dit is niet helemaal eerlijk wanneer je uitkomt tegen spelers van een veel hoger level die dus toegang tot betere vaardigheden hebben. Als je goed met je team samenwerkt wordt dat probleem echter snel verholpen

Company of Heroes 2 lijkt een zeer competente sequel van de eerste telg in de reeks te worden. De game voelt vertrouwd aan, maar vernieuwt toch door innovaties zoals de omgevingsfactoren en de Commanders. Als Relic een goede singleplayer aflevert, kan het goed zijn dat Company of Heroes 2 erin slaagt om zijn voorganger de loef af te steken. De game verschijnt op 25 juni voor pc.