Secret Files 3

Pheno

Exclusief voor pc

Ik hield vroeger erg van adventuregames. Je kent ze misschien wel. Point & click, items combineren en het liefst nog met wat humor en toch lastige of soms wat vergezochte puzzels. De wereld van deze games is een stuk kleiner geworden, maar zeker niet vergeten. Dankzij Kickstarter zien we legendarische adventuremakers hun ding weer doen, maar ook zijn er uitgevers die het genre niet voor dood hebben verklaard. En soms kom je weer een adventure tegen waardoor ik ze weer wil gaan spelen.

Header

Secret Files 3 wordt door Deep Silver uitgebracht. Bij de presentatie liet de ontwikkelaar Animation Arts zien hoe het spel aangepast is in de loop van de tijd. De studio heeft een filmschrijver betrokken bij het spel, om zo de speler een meer filmische ervaring en de personages meer diepgang te geven. Het hoofdpersonage van het spel, Nina, heeft samen met Max in het tweede deel de wereld gered van een sekte en wil het eigenlijk ietsje rustiger aan gaan doen. Nina rijdt in haar bruidsjurk op haar motor over een landweggetje.

Secret Files 3

In de oude build zien we meteen al allerlei puzzels er met de haren bij worden getrokken, maar deze zijn op aanraden van de filmmaker eruit gehaald. Het zou ons uit de emotie van het trouwen halen en daar heeft hij natuurlijk gelijk in. En zo zien we eens een normale intro en blijkt dat Nina dan eindelijk gaat trouwen met Max. Er volgen explosies, vuur en meer en voor we het weten wordt Max meegenomen door een Swat-team. Max roept haar nog dat ze op zoek moet gaan naar de vogel. Ze hebben geen vogels in huis, dus daar hebben we al een raadsel. Oké, genoeg materiaal om je af te vragen waar dit nu allemaal om gaat.

Secret Files 3Secret Files 3 

Tijdens de presentatie laten de makers ons oplossingen van meer puzzels uit de game zien, maar deze ga ik natuurlijk niet verklappen. Het toffe is wel om te zien dat ze een realistischere aanpak hebben gekozen en hoe de puzzels zijn veranderd in de loop van de ontwikkeling door verschillende visies op het spel. De ontwikkelaars wilden al snel puzzels erin gooien omdat het kan, maar de filmschrijver kijkt op een hele andere manier naar het spel. We hoeven in ieder geval geen overstekende muizen te ontwijken met onze motor. We gaan ook geen gloeiende vuurzee over door er een ijzeren pijp over te leggen. Die zou normaal belachelijk warm zou worden, waardoor we daar niet al flierefluitend overheen zouden kruipen.

Secret Files 3Secret Files 3

In bepaalde puzzels zitten actiemomenten. Zo moeten we eens op een stenen paal klimmen en die heen en weer schommelen om via een raampje te ontsnappen. Het is geen Call of Duty-actie, maar in het puzzelgenre wordt dit niet vaak gedaan. Het is allemaal om het verhaal te vertellen en spannend te maken. De moeilijkheidsgraad is aan te passen als alleen het puzzelen je boeit. Het hint-systeem van de eerdere delen is weer terug, zodat je gemakkelijker alle interactieve items kan vinden, de uitgangen ziet en met een druk op de knop kan zien in wat voor situatie je zit met een subtiele hint daarbij. Dat voorkomt dat je niet gefrustreerd vast komt te zitten als je eens een paar dagen niet kan spelen en geheel uit het verhaal bent.

Secret Files 3Secret Files 3 

In Secret Files 3 gaan we op een aparte reis. In de oudheid krijgt een huurling de opdracht om een kamer vol oude amfora's in de brand te steken. Deze speelbare proloog is het begin van een enorm avontuur. Want tijdens de actie van onze huurling valt er een amfora net in een put en drijft verder weg het riool in. Wat er in de amfora zit weten we niet, maar daar gaan we vast achterkomen bij het spelen van het spel. Nina bezoekt tijdens dit verhaal onder andere Florence in de vijftiende eeuw en Alexandrië tijdens het bewind van Ceasar. Nee, er is geen teletijdmachine, we bezoeken deze plaatsen in de dromen, of beter gezegd, nachtmerries van Nina. Deze eindigen altijd met de wereld die in brand staat en elke keer ziet ze in haar dromen een mysterieus figuur die haar iets duidelijk probeert te maken.

De aandacht voor realistischere puzzels, een sterk verhaal en een meer filmische ervaring door meer diepgang in de personages te stoppen wordt meerdere malen gemeld tijdens de presentatie. Als het verhaal daadwerkelijk goed is en de puzzels de juiste moeilijkheidsgraad hebben, dan hebben adventure-liefhebbers zeker iets om naar uit te kijken. We hoeven nog maar even wachten voordat we dat met zekerheid kunnen zeggen, want Secret Files 3 komt 14 september uit op pc.