Star Trek: The Game

Stefan Walthie (StefanW)

Het is één van de grootste franchises ooit, met meerdere televisieseries en meer films en computerspellen dan ik überhaupt kan tellen. En toch blijft Star Trek mensen trekken en is het bijna onverminderd populair. Zo populair zelfs dat Namco Bandai een nieuw spel heeft ontwikkeld op basis van de laatste film. Op de afgelopen E3-beurs heb ik in korte demonstratie mogen zien wat men hiervan heeft weten te maken.


Star Trek: The Game speelt zich net als de film af in de jonge jaren van Kirk en Spock. De setting is ook volledig overgenomen van de film en je ziet duidelijk de gelijkenissen met de hoofdpersonen Chris Pine en Zachary Quinto. Als Star Trek-fan zal wat de setting betreft het spel een feest der herkenning worden.

In het spel speel je als Captain Kirk of als Spock. Op de E3-beurs hebben de makers bekendgemaakt dat de hoofdvijand waar je het tegen op moet nemen The Gorn is. Het bijzondere van dit spel is iets wat asymetrische co-op wordt genoemd door. Dit houdt in dat je de specifieke kwaliteiten van jouw personage moet benutten om je medespeler te helpen. Zo kan bijvoorbeeld Spock met zijn tricorder een vijand scannen, waardoor Kirk precies te weten komt wat de zwakke plekken zijn en waar hij de vijand moet raken. Je zult dus echt samen moeten werken om het beste uit het spel te halen.

 

Star Trek: The Game speelt in de derde persoon. Dit is met name heel handig voor de asymetrische co-op, want zo kun tijdens een gevecht goed in de gaten houden wat je medespeler doet zonder je blik van de vijand af te hoeven wenden. Je kunt spelen met één of twee personen. In het eerste geval zal de AI dan of Kirk of Spock spelen, afhankelijk van jouw keuze in het personage dat je speelt.

Van wat ik gezien heb loopt het spel heel vloeiend door. Het ziet er heel goed uit. Wel moet ik zeggen dat de moeilijkheidsgraad van Star Trek: The Game op mij overkomt als redelijk laag. Het zou natuurlijk zomaar kunnen zijn dat de makers ons in de demonstratie het makkelijkste niveau hebben laten zien, maar dat zal de tijd moeten leren. Er lijkt niet heel veel spelerkeuze te zijn, al was dat op zo’n korte tijd erg lastig in te schatten. Ik had niet het gevoel dat je een eigen keuze had in de richting die je opgaat. Het kwam redelijk lineair op mij over.

 

Voor de mensen die graag meegaan met de nieuwste ontwikkelingen in film- en gameland is Star Trek: The Game ook te spelen in 3D. Zelf ben ik erg fan van 3D, alhoewel ik dit alleen nog heb bekeken in films en hier met games nog niets mee heb gedaan. Dit zou ook zomaar de reden kunnen zijn dat ik het gevoel kreeg dat het 3D-effect niet echt goed tot zijn recht kwam. Ik had weliswaar zo’n onwijs strijlvolle bril op mijn neus, maar toch kreeg ik niet echt het gevoel dat ik een 3D-ervaring aan het ondergaan was.

Ondanks dat ik niet heel veel te zien heb gekregen van het spel kan ik wel zeggen dat Star Trek: The Game een behoorlijk spel kan gaan worden. Ondanks een wat minder 3D-effect word je wel heel goed meegenomen in het Star Trek-universum. De fans van de serie zullen dit spel dan ook heel graag willen spelen. De moeilijkheidsgraad zal zeker hoger moeten liggen dan wat ik te zien heb gekregen, maar dat maakt hooguit dat je het spel na één keer spelen terug in de kast legt. Star Trek: The Game moet in het tweede kwartaal van 2013 uit gaan komen op Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.