Raven's Cry

Pheno

Zo veel films en verhalen er zijn van piraten, zo weinig games zijn er. Octane Games uit Finland wil dit veranderen met Raven’s Cry. Uitgever Topware zag er wel kist met goud in en samen hebben ze een kruisje onder het contract gezet. Als je denk dat het een romantisch verhaal a la Pirates of the Caribbean gaat worden heb je het mis, want de makers willen juist een accurater beeld van de piratenwereld laten zien.

Header

Het verhaal draait om Christopher Raven. Als vijfjarig kind werd de bar van zijn ouders overvallen door de Devil's Tines, een notoire piratenbende vol moordenaars, ontsnapte gevangenen en meer plezierig volk. Zijn ouders werden vermoord en de kapitein sneed de hand van Christopher er af. Niet geheel vreemd dat twintig jaar later Christopher nog steeds een enorme haat voelt tegen deze bende. Hij is uit op wraak en als speler gaan we dus op jacht om deze bende finaal uit te roeien. Niet als brave held, maar als piraat, een gemene versie.

Raven's Cry

We spelen in de zeventiende eeuw en vuurwapens zijn nog schaars. Het wordt dus geen piefpafpoef-spel, sterker nog, Christopher gebruikt liever zijn zwaard en zijn haak om zijn vijanden te verslaan. Natuurlijk zijn er wapens her en der te vinden. Maar omdat hij maar één hand heeft, kan hij wapens niet herladen. Schieten is een eenmalige actie, daarna heb je niets meer aan het wapen en gooi je het weg. Zuinig spelen dus als het om schieten gaat. Het gaat vooral om het zwaardvechten. Een combinatie van aanvallen, verdedigen en afweren om zo iemand met een brute aanval af te slachten doet me erg denken aan Assassin’s Creed. Volgens de makers zijn er nieuwe haken te vinden, zodat je de haak kunt upgraden. Andere zwaarden of vuurwapens vind je ook naarmate het spel vordert.

Raven's Cry

De E3-demo brengt ons naar Port Royale en Havana. Havana ziet er tropisch uit, mijn vakantie heb ik net nog niet geboekt. Hier worden wat gevechten getoond. Zo schiet Christopher een vat kruit kapot om een groep vijanden uit te schakelen. De informatie zoals hoeveel pistolen je hebt en meer is makkelijk te zien. Deze draagt onze piraat aan een band op zijn rug, dus in plaats van een getalletje, wordt informatie visueel duidelijk gemaakt. Omdat zijn wapens op zijn, gaat hij het gevecht aan met zwaard en haak. Kelen worden doorgesneden, het zwaard gaat door de ruggen van vijanden en meer fraais. Nee, in dit spel zingen piraten niet met een pul bier in hun hand en hebben ze niet overdreven veel mascara op.

Raven's Cry

In een nachtelijk Port Royale moet Christopher zien te achterhalen waar de bende zich ophoudt. Hij heeft een naam van een persoon die meer schijnt te weten en loopt rond in de havenstad om deze man te zoeken. Er gebeurt van alles in de stad, zodat je ook het gevoel hebt dat je in een havenstad bent vol bemanning, bars en lokale bevolking. Ergens rent een hoer de straat op, vluchtend van een dronken man. Deze trekt haar aan de haren weer terug de bar in. Jij, als speler, bent geen heroïsche piraat. Je doet er niets aan, omdat het je niet boeit, alleen de bende vinden en ze vermoorden is jouw doel.

Raven's Cry

Dat Christopher geen doekjes windt om zijn wraak te halen is vrij duidelijk als hij zijn persoon in een bar vindt. Hij ramt zijn mes in de tafel maar dan met de hand van de ondervraagde ertussen als hij niet meteen zijn antwoorden krijgt. Op het einde heb je een keuze: meteen van de tafel weglopen of de man in de fik steken door een olielamp te gebruiken en dan weg te gaan. Deze keuze levert wel of geen reputatie op. Hoe bekender je wordt als piraat, hoe meer problemen je krijgt met de wachters van de stad.

Raven's Cry

Raven’s Cry laat eens een andere kant zijn dan een piraat als held. Christopher is verre van een held, maar een brute gast met maar één doel: wraak. Het lijkt nog het meest op Assassin’s Creed, maar dan in een zeventiende-eeuws piratenjasje. In dit spel zijn er meerdere steden, en zijn er wat zijmissies om wapens of andere spullen te vinden. Naast het rondlopen in steden gaan we ook boten enteren, want wat zou een piratenspel zijn zonder piratenschepen? Raven’s Cry komt vooralsnog eind 2012 uit op pc, PlayStation 3.