The Cursed Crusade

Pheno

Gespeeld op PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor Windows en Xbox 360

Header

Kruistochten doen me altijd denken aan ridders die in naam van God mensen vermoorden om hun geloof te marketen. Gelukkig zijn de mensen bij dtp entertainment een heel stuk vriendelijker en laten ze mij The Cursed Crusade ervaren zonder mijn kop eraf te hakken. Dat kan niet worden gezegd van het spel. The Cursed Crusade kan worden omschreven als een mengeling tussen de gameplay van Assassin's Creed en de donkere grafische setting van Demon's Souls. Niet de minste titels dus.

Het spel speelt zich af in de middeleeuwen, zo rond de Vierde Kruistocht in de dertiende eeuw. Jij bent Denz, een heilige tempelier, die bezeten is door een vloek. Je gaat op zoek naar een manier om van je vloek af te komen. Dat doe je niet alleen. Je krijgt namelijk hulp van Esteban, een huurling die dezelfde vloek heeft. Je speelt het spel altijd met deze twee personages. Als singleplayer, dan neemt de computer Esteban voor zijn rekening, of in co-op.

The Cursed CrusadeThe Cursed Crusade

De ontwikkelstudio Kylotonn heeft die tijd goed bestudeerd om de wapens en omgevingen geloofwaardig te maken, net zoals in Assassin's Creed. Ook het vechten heeft er wat van weg, al is het iets realistischer omdat de vijanden niet één voor één met je op de vuist (of zwaard) gaan zoals in dat spel. Het vechten is ook veel bloederiger met de vele wapens die in het spel te vinden zijn. Je zult ook bekende personen uit die tijd tegenkomen, zoals Bonifatius de Montferrat en Geoffroy de Villhardouin.

Er zijn zo'n honderddertig verschillende wapens, keus genoeg om je favorieten uit te zoeken dus. Je kunt kiezen voor het veilige zwaard plus schild, maar je kunt ook twee wapens gebruiken: twee zwaarden of een zwaard en een knuppel. Er zijn ook speren en kruisbogen, voor ieder wat wils dus. Je kunt combo's maken met deze wapens en gelukkig hebben de ontwikkelaars voor genoeg afwisseling gezorgd: er zijn zo'n negentig verschillende animaties. Wapens zullen langzaam slijten bij gebruik, dus je zult op moeten letten dat je niet midden in een gevecht opeens met een gebroken schild in je hand staat. Je blokt door aanvallen van vijanden goed te timen.

The Cursed CrusadeThe Cursed Crusade

Als een vijand bijna verslagen is kun je hem op brute wijze afslachten. Een zwaard in zijn hoofd steken voordat je hem onthoofd is in ieder geval niet echt vriendelijk te noemen. Sta je in de buurt van een vuurkorf? Dan gaat diegene pijn hebben, want je kunt het gezicht van je tegenstander er gewoon in laten verbranden. Er zijn genoeg objecten in de omgeving om de tegenstanders mee op te ruimen. De waterput in een van de levels was een prima dumpplek voor al te agressieve mensen. Nog toffer wordt het als Esteban bij je in de buurt staat, want dan kun je ook een finisher maken waarbij hij jou een handje meehelpt.

Over levels gesproken, The Cursed Crusade is vrij groot. Er zijn er zo'n 36 missies te volbrengen. Zo bestormt Denz met een hele groep een kasteel. Zelf heeft hij een pijl en boog in de hand terwijl hij probeert de tegenpartij neer te krijgen. Een groep medestanders met grote schilden zorgt dat de pijlen van de tegenpartij niet meteen een derde neusgat maken. Later ben je in het kasteel en zul je wel naar andere wapens willen grijpen: veel ridders van het kasteel komen op je af. Hier komt het combosysteem en het bloksysteem tot zijn recht, maar als het toch te lastig wordt en je gaat dood, dan is er nog je vloek.

The Cursed CrusadeThe Cursed Crusade

Deze vloek zorgt ervoor dat je een tijdje in een wereld tussen leven en dood bent. Je zult tegen de Dood moeten vechten totdat Esteban je weer reanimeert in de echte wereld. De omgeving in deze tussenwereld wordt tijdens deze dood geheel anders: alles staat in een rode gloed door het vuur. Je mag niet te lang in deze wereld verblijven, want ondertussen loopt er een timer. Als de tijd op is, of de Dood heeft jou verslagen, dan ben je ook echt dood.

In de echte wereld heb je een 'vloekmeter'. Om de Bond tegen Vloeken maar meteen gerust te stellen: dit is geen teller die het aantal vloekwoorden telt als je weer eens overstelpt wordt met vijanden. Deze meter bestaat uit drie delen. Het eerste deel loopt automatisch langzaam vol. Daar hoef je dus geen speciale acties of items voor te verzamelen. Eenmaal vol kun je kiezen om vrijwillig in tussenwereld van leven en dood te gaan vechten. Het heeft namelijk wel voordelen om in die omgeving te vertoeven. Je krijgt extra kracht en snelheid en je ziet geheime objecten en zielen die je anders niet zou kunnen vinden. Je vijanden lijken ondertussen wel skeletten in deze modus. Een erg tof uitziende feature die het spel nog even donkerder qua setting maakt dan dat het al was.

De vloekmeter zal na dat deel stijgen door brute acties uit te voeren op je tegenstanders. Finishing moves en hoge combo's zorgen voor een snelle stijging. Als dan de rest van de meter vol loopt, zal ook in de tussenwereld geslingerd worden. Op deze manier heb je keuzes: wil je zo veel mogelijk in de dodenwereld rondlopen, maar ben je niet zo goed in combo's, dan wacht je op je meter en ga je zodra het kan de tussenwereld in als ondood persoon. Ben je een bruut, dan zul je snel automatisch in die wereld terecht te komen. Als je wat subtieler te werk gaat dan blijf je in de normale wereld, maar dan moet je 'menselijker' je mensen afslachten, zonder alle voordelen van die tussenwereld.

The Cursed CrusadeThe Cursed Crusade

Het spel heeft veel potentie: 36 missies over vijf hoofdstukken, veel wapens en veel bloed. Het vechten geeft echt heerlijke voldoening als je de zoveelste tegenstander op brute wijze opruimt. De 'Cursed'-mode ziet er echt heel tof uit en geeft je als speler de keuze: wil je mens blijven en zo je tegenstanders aanvallen of juist steeds meer ondood worden en je tegenstanders vaker door middel van je vloek verslaan?

The Cursed Crusade komt op 16 september uit voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.