Michael Phelps: Push the Limit

Pheno

Exclusief voor Xbox 360 met Kinect

Michael Phelps is geen onbekende in de zwemwereld. En zoals iedere bekende sporter hoor je er tegenwoordig helemaal bij als je in een game voorkomt. Of het nu op de hoes is of als volledig gedigitaliseerde sportheld. Dus de zwemmer heeft zijn naam verbonden aan Michael Phelps: Push the Limit.

Toegegeven, het lijkt een haast onmogelijke taak om een sport als zwemmen naar de console in de huiskamer te vertalen. Daar had ik al nattigheid moeten voelen, maar ik geef alles en iedereen een kans, dus Michael Phelps mag het tegen mij opnemen. Er zijn vier zwemslagen in het spel: rugslag, schoolslag, vlinderslag en freestyle. Het spel bevat verschillende gamemodi, zoals een carrièremodus en verschillende soorten multiplayer. Je zwemt onder andere in Olympische zwembaden en af en toe kom je ook andere bekende zwemmers tegen. En met Speedo als sponsor ziet het er allemaal geloofwaardiger uit, een stuk beter dan verzonnen merken.

Michael Phelps - Push the LimitMichael Phelps - Push the Limit

Het idee is op zich goed: gebruik de motionsensor van Kinect om de speler te zien zwemmen en vertaal dat naar polygonen op het scherm. Bij de start van de carrièremodus kies je een personage en pas je die naar eigen smaak aan. Daarna kun je beginnen met zwemmen. Je moet eerst het publiek opzwepen door met je armen op en neer te gaan, alsof je ze vraagt te applaudisseren en te juichen. Hierdoor gaat je snelheidsmeter een stuk de hoogte in en heb je meer snelheid tijdens de duik in het water. Maar hier komt al het eerste probleem: het opzwepen van het publiek ziet er nogal zoutzakkerig uit. Je armen op het scherm bewegen wel, maar normaal beweegt je bovenlichaam ook mee.

Michael Phelps - Push the LimitMichael Phelps - Push the Limit

Het fluitje gaat en we mogen het zwembad in. Er komt een snelheidsmeter in beeld die jou vertelt hoe snel je met je armen moet zwaaien. Je mag niet te hard maar zeker niet te zacht met je armen om je heen maaien. De wijzer moet tussen twee streepjes blijven. Als je dat goed doet ga je efficiënter vooruit. Hoe hard ik ook met mijn armen bewoog, ik was altijd net te traag volgens de meter. Ik dacht dat doping verboden was, maar bij deze game ga je het nodig hebben om tegen Michael Phelps en consorten een kans te maken. Volgens de ontwikkelaars is dit een bèta-build en zijn ze druk met Microsoft bezig om het spel de bewegingen beter te laten registreren.

Michael Phelps - Push the LimitMichael Phelps - Push the Limit

Dit is in ieder geval geen spel dat je uren achter elkaar gaat spelen, want dan ben je ondanks het droogzwemmen drijfnat. Als je met vrienden thuis wil zwemmen omdat je liever niet in het echt in een Speedo gezien wil worden kan dat ook: er is een multiplayer- en partymodus. Multiplayer werkt door middel van splitscreen en de partymodus ondersteunt tot acht spelers off- en online. Er worden dan tijden bijgehouden zodat de winnaar aan de hand daarvan uiteindelijk bepaald wordt. Je moet wel oppassen dat je elkaar niet begint te slaan tijdens een multiplayer-spelletje, want met al dat gezwaai met armen kan er natuurlijk iets misgaan.

Michael Phelps: Push the Limit heeft een originele invalshoek. Of ze de Kinectsensor gevoeliger kunnen uitlezen waardoor het spel ook daadwerkelijk goed speelbaar wordt is nog de vraag, maar dit zal wellicht de reden zijn waarom dit spel vertraagd is naar oktober. Dat is maar goed ook, want het zou zonde zijn het spel in de huidige hoedanigheid toch in de schappen te gooien. Zoals het nu speelt zal het in ieder geval geen medailles mee naar huis nemen.