Rock Band 3

koei

Rock Band 3

Bij Rock Band 3 zou in het woordenboek moeten staan dat het gelijk staat aan absurd volgens de makers. Het spel biedt zoveel nieuwe dingen dat het geen gewoon vervolg is op de eerste twee delen. Rock Band 1 en 2 verschilden weinig van elkaar. Rock Band: The Beatles had al een paar nieuwe dingen, maar het bleef toch veel van hetzelfde. Bij Rock Band 3 wordt er onder meer een keyboard, een nieuwe gitaar en een nieuw drumstel toegevoegd aan de game, en daarnaast is er een grote nieuwe gamemode bij gekomen.

Geen nieuwe instrumenten
Voordat de mensen die al een hele verzameling plastic speelgoedjes hebben nu gaan balen dat ze een nieuwe set aan moeten gaan schaffen, het spel is ook gewoon speelbaar zonder al die nieuwe instrumenten. Je oude Rock Band of Guitar Hero-drumstel is gewoon te gebruiken, net als een oude gitaar. Sterker nog, het spel wordt helemaal niet als één complete boxset verkocht, maar enkel als stand alone game en in combinatie met het nieuwe keyboard. Alle andere instrumenten kun je los kopen om zo uiteindelijk jouw perfecte Rock Band-kit samen te stellen. Je kunt met maximaal zeven instrumenten tegelijkertijd aan de slag.

Helemaal nieuw is natuurlijk het keyboard. Deze bevat een hele rits zwarte en witte toetsen zoals je dat van een keyboard kent. Vijf toetsen hebben elk een eigen kleurmarkering gekregen boven de toetsen en daarmee kun je op een zelfde soort manier muziekspelen als je met de gitaar zou doen. Naast deze kleine kleurmarkering zijn alle toetsen op het keyboard ook verdeeld in vijf stukken met elk een corresponderende kleur. Dit is voor de pro-mode.

Rock Band 3

De pro-mode
De pro-mode is de grootste vernieuwing in de game. Naast de regular-mode die je de gameplay biedt die je gewend bent, kun je met pro-mode een stuk realistischer muziek gaan maken. Let op, hiervoor heb je wel de nieuwe instrumenten nodig omdat de oude simpelweg te weinig knoppen hebben. Met de release van Rock Band 3 wordt er ook een nieuwe gitaar gelanceerd die in plaats van vijf knoppen tientallen knoppen heeft. Elk stukje van de gitaar heeft zes knoppen voor alle snaren. Het moge duidelijk zijn dat de pro-mode een flink stuk lastiger is dan de regular-mode. In plaats van enkel naar de kleur te kijken, moet je nu kijken welk deel van de gitaar je nodig hebt, welke snaar je hier nodig hebt en vervolgens de juiste snaar aanslaan. Voordat je door hebt wat uberhaupt de bedoeling is, is het eerste liedje al afgelopen. Voordat je daadwerkelijk goed aan kan slaan wat de bedoeling is ben je nog veel verder.

Gelukkig heeft het spel een aantal trainers en tutorials die je de game leren spelen. Je moet hierbij niet denken dat je een goedkope gitaarleraar hebt gevonden want opleiden tot een geweldige gitaarspeler zal niet gaan gebeuren, maar als je de hele training en het spel goed doorloopt dan ben je in ieder geval een matige gitaarspeler. Het is een game die je voor de lol speelt en als bonus leer je een beetje gitaar. Er is hulp ingeroepen van een aantal gitaarleraren om te zorgen dat je in ieder geval geen verkeerde technieken leert in de game, en dat je dus zonder veel problemen kunt overstappen op echte gitaarles. Mocht je problemen hebben met bepaalde liedjes of stukken daaruit dan kun je die liedjes los oefenen en daarbij de snelheid en de moeilijkheidsgraad aanpassen. De moeilijkheidsgraad kun je tegenwoordig tijdens het spelen direct aanpassen door het spel even te pauzeren.

Rock Band 3

Keyboard spelen op pro-mode is gelukkig al wel iets minder moeilijk doordat je minder knoppen hebt. De vijf stukken keyboard hebben elk een eigen kleur die erboven aangegeven is, en daardoor kun je gemakkelijk zien in welk deel van het keyboard je een knop aan moet slaan. Wel is het keyboard zo breed dat dit niet in één keer op het scherm past, dus bij hogere moeilijkheidsgraden moet je zelf het deel van het keyboard dat op het scherm getoond wordt verschuiven. Daarnaast zitten er bij de kleurovergangen een klein randje op het keyboard, waardoor je ook zonder te kijken kan voelen of je ongeveer goed zit.

Naast deze pro-mode is natuurlijk ook de bekende regular-mode gewoon aanwezig. In totaal krijgt de game 83 nieuwe liedjes. De eerdere Rock Band-games zijn compatible met deze game en ook de ruim tweeduizend liedjes die gedownload kunnen worden zijn beschikbaar. De liedjes uit eerdere games zullen echter niet beschikbaar zijn voor pro-mode omdat de huidige tracks hier niet geschikt voor zijn.

Conclusie
De muziekgameshype is wel een beetje over, maar Rock Band 3 heeft mij erg enthousiast gemaakt. De pro-mode is erg lastig, maar het geeft tegelijkertijd een geweldig gevoel als het wél goed gaat. De regular-mode lijkt voor leden van de josti-band als je eenmaal met een echte gitaar aan de slag bent geweest, maar het is tegelijkertijd ook erg fijn dat deze er nog in zit, vooral omdat je niet met alle instrumenten tegelijk de overstap naar pro-mode kan maken. Het keyboard is ook een leuke toevoeging, al hangt dat heel erg af van de muziek. In tegenstelling tot gitaar en drum zit niet in elk liedje keyboard en er zijn relatief weinig liedjes waarin een grote rol voor het keyboard is weggelegd. Ik ben in ieder geval helemaal verkocht en begin alvast met sparen voor de luxe gitaar!

Rock Band 3 verschijnt op 28 oktober voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii. De Nintendo DS-versie volgt later. Het spel zal te koop zijn als losse game, of in een pack met het nieuwe keyboard. De speciale gitaar van MadCat zal bij de launch beschikbaar zijn en de luxe gitaar met echte snaren zal pas later te koop zijn. De luxe gitaar zal met de Xbox 360 en PlayStation 3 kunnen werken en kan daarnaast ook zonder game gebruikt worden en aangesloten worden op een versterker.