Gravity Crash

Misan

Gamers van 25 jaar en ouder hebben het waarschijnlijk nog actief bewust meegemaakt: 2D vliegshooters. Op het eerste gezicht lijkt het een suffe game waarbij je in een vliegtuigje wat in de rondte schiet, maar dat is niet het geval. Gravity Crash is een zeer kleurrijk behendigheidsspel vol spetterende actie. De game heeft nog geen exacte release-datum, maar staat nog voor dit najaar gepland en komt uit op Sony’s PlayStation 3.

Zoals gezegd lijkt de game simpel qua opzet. Echter biedt het exact wat je van een PSN-titel verwacht: snelle actie en korte games. Om tussendoor even snel een spelletje te spelen. Je begint met het kiezen van besturing: of je de game speelt met je twee thumbsticks waarbij je met links een richting uit vliegt en met rechts een bepaalde kant op schiet, of je kiest voor de klassieke besturing waarbij je met de linker thumbstick een bepaalde kant op vliegt en je ook die kant op schiet. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je schild automatisch aan te laten gaan en kun je een speciaal wapen selecteren.


De game heeft zowel een single- als multiplayer modus. Geen online multiplayer helaas, maar dat zal in dit geval niet uitmaken. Des te leuker is het om met maximaal vier vrienden op de bank elkaar af te schieten in een deathmatch, elkaar eruit te racen in de race-modus of in de berging-modus. Nu vraag je jezelf vast af wat dit is, maar als je het hoort is de naam plots een logische keuze. De bedoeling is zo snel mogelijk een bepaald ingesteld doel te voltooien en dat uiteraard sneller te doen dan dat je vrienden dit doen. Gegarandeerd leuke multiplayer games dus, aangezien er voor ieder wat wils is. Een online multiplayer had het wel leuker gemaakt voor de speeluren die je alleen doorbrengt en had ook zeker de levensduur van Gravity Crash verlengd.

De singleplayer modus is ook best goed te doen. Er zijn eigenlijk twee modi: campagne- en planeetmodus en niet onverstandig een trainingsmodus. In de trainingsmodus doorloop je alle facetten van de game. Weten hoe je het vliegtuig moet besturen is immers vrij essentieel wil je een leuke spelervaring krijgen. Echt een gigantisch verschil tussen de campagne- en de planeetmodus heb ik niet kunnen ontdekken in de preview-versie die wij speelden. Voornaamste verschil is dat je in de campagnemodus nieuwe planeten kunt vrijspelen. Totaal zijn er meer dan 25 planeten vrij te spelen in verschillende zonnestelsels.


Tot slot is er een level-editor die mij het meest deed denken aan de level-editor van LittleBigPlanet. Je kunt zelf vormen maken vanuit enkele basisvormen, die je vervolgens kunt samenvoegen en kopiëren. Daarnaast kun je uit een keur van voorwerpen kiezen om te gebruiken in jouw level. Van te redden astronauten tot de nodige deuren en wapentuig om jouw vliegtuig uit de lucht te schieten. Je kunt met de level-editor overigens wel iets online doen en dat is jouw level publiceren. Absoluut tof is dat je ook levels van anderen kunt downloaden om hiermee de speelduur van de game flink verlengen.

Gravity crash is zeker een leuke PSN-game om naar uit te kijken. De besturing is lekker simpel en goed op te pakken, maar de game is absoluut niet makkelijk. Het vergt wat oefening om soepel door het luchtruim te knallen, maar als je dat eenmaal doorhebt dan speelt Gravity Crash heerlijk weg. Als de game een eurootje of vijf kost dan zou ik ‘m zeker downloaden, het biedt namelijk prima snel vermaak.