MySims Agent

koei

De eerste MySims-game was een game waarin vooral het bouwaspect erg naar voren kwam. Niet puur het bouwen van huizen, wat erg populair was in De Sims, maar juist het bouwen van tafels, banken en andere meubels. Hiervoor moest je zogenaamde essences verzamelen zoals peren, waardoor je peren kon verven. Op zich een origineel idee wat MySims een interessant spelletje maakte. Na MySims kwam er al snel een vervolg en hoewel de eerste MySims-game pas twee jaar geleden verscheen, zijn we ondertussen al toe aan het vijfde spel uit de serie. Dat je het dan met alleen meubels bouwen niet meer interessant kan maken hadden de developers ook door, en langzaam aan is het bouwen steeds meer vervangen door een verhaal met puzzels. In MySims Agents komt het bouwen dan ook niet meer voor en draait het puur om het verhaal.

In MySims Agents kruip je in de huid van een geheim agent om à la James Bond misdaden op te lossen. Het spel is eigenlijk een adventuregame geworden waarbij je als geheim agent allerlei missies uitvoert. Tussen de missies door kun je relaxen in het geheime hoofdkwartier dat van allerlei gemakken is voorzien en kun je met allerlei andere spionnen praten en ervoor zorgen dat zij zich eventueel bij je aansluiten. Het mooie van de game is namelijk dat er tig missies zijn, maar dat je een groot deel van deze missies niet zelf kunt spelen maar moet doorschuiven naar een spion waarmee je een samenwerking bent aangegaan. Verschillende spionnen hebben verschillende vaardigheden en afhankelijk van wat voor vaardigheden er vereist zijn faalt of slaagt je collega waardoor jij een bonus op kunt strijken.




Natuurlijk is dit managen maar een bijzaak, want waar het echt om draait is het zelf op onderzoek uit gaan en puzzels oplossen. Deze puzzels zijn bijvoorbeeld varianten op de bekende Rush Hour-puzzels (rij het rode autootje uit een parkeerplaats waar alle auto\'s kriskras door elkaar staan en elke auto alleen voor en achteruit kan rijden) maar ook constructiepuzzels waarbij met allerlei tandwielen iets in beweging moet worden gezet. De puzzels zagen er zelfs voor volwassenen redelijk pittig uit, maar dit zou geen probleem moeten zijn volgens de developer. Het spel bevatte in eerste instantie simpelere puzzels maar deze werden niet zo leuk gevonden als de moeilijke puzzels die er nu in zitten. Kinderen hebben veel meer geduld dan volwassenen om zo\'n puzzel op te lossen en als de puzzel dan opgelost is halen ze er ook meer voldoening uit dan bij een makkelijkere puzzel.

Net als alle eerdere MySims-games is ook deze game wederom voor de Wii. Bij de eerdere MySims-titels was dat logisch gezien het zelf bouwen en de Wii-mote besturing die daarvoor nodig was. Voor MySims Agents hebben ze echter de besturing aangepast waardoor je niet meer als een debiel met de Wii-mote hoeft te zwaaien, maar het spel ook gewoon met de Nunchuck kunt besturen. Ik heb persoonlijk een hekel aan een besturing met alleen de Wii-mote, dat alleen is voor mij al een reden om een game links te laten liggen. Dat de Wii-mote zelf eigenlijk overbodig is in deze game (afgezien van de knoppen erop) is een heel groot pluspunt. Voor de liefhebbers is het spel overigens nog wel op de ouderwetse manier te besturen. Een ander groot voordeel dat deze besturing met zich meebrengt is dat de game nu niet meer alleen op de Wii speelbaar is, maar ook op andere consoles kan gaan verschijnen. Voor MySims Agents is dat nog niet het geval, maar er liggen plannen om de volgende MySims-game ook naar de PlayStation 3 en Xbox 360 te brengen.




De eerste MySims kon ik wel waarderen, maar daarna is de reeks wat afgezwakt door een verschuiving van een bouw-sim naar een adventuregame. MySims Agents lijkt de afsluiting van deze transitie te zijn doordat deze game echt een adventuregame is geworden, inclusief de bijbehorende puzzels. Dit lijkt een erg goede stap van EA te zijn omdat het verhalende van MySims Agents een stuk leuker speelt dan het redelijk losse bouwen en knutselen uit de originele MySims wat toch steeds weer op hetzelfde neer komt. Het nadeel is echter dat de game veel minder lang mee gaat. Hoe lang dit precies zal zijn moet nog gaan blijken. Gelukkig hoef je je echter niet langer dan een half jaar met deze game te vermaken, want dan is er waarschijnlijk alweer een nieuwe MySims-game. Na de originele Sims heeft EA ook MySims toegevoegd aan de stal met geldkoeien.