EyePet

koei

Ik zat in de eerste klas van de middelbare school toen een klasgenootje in de les kwam met een sleutelhanger met daarop drie knopjes. De sleutelhanger had een klein schermpje waarop je een klein wezentje kon zien, de zogenaamde Tamagotchi. Dit ondefinieerbare beestje moest je voeren, wassen en ermee spelen om te zorgen dat het gelukkig was. EyePet is ongeveer hetzelfde, maar dan aangepast aan de huidige tijd!

Om met de EyePet aan de slag te gaan zijn de camera voor de PS3 en een vrije ondergrond nodig. Plaats de camera zo dat hij de vrije ondergrond toont en je kan met de meegeleverde speciale plastic kaart de EyePet tevoorschijn roepen. De EyePet reageert net als een echt diertje op beweging en geluid en wandelt vrij over het scherm. Natuurlijk staat er niet opeens een echt beestje voor je neus, maar is je pet alleen op je TV te zien. Net als elk ander dier moet je ook je EyePet een beetje vertroetelen. Dat betekent dus aaien en er mee spelen. Dit doen vergt wel een beetje fantasie van je, want eigenlijk sta je gewoon een beetje in de lucht te aaien. Dit is dan ook gelijk een van de grootste minpunten van de EyePet. Het probeert een lief schattig huisdiertje naar je huiskamer te brengen, maar netto moet je het gewoon doen met een beestje dat je enkel op TV ziet. Zelfs een Furby is nog een leuker huisdier omdat je die tenminste echt kunt aanraken.




Als je je eenmaal over dit minpunt hebt gezet dan kun je echt met je EyePet aan de slag gaan. Je kunt namelijk veel meer met het beestje doen dan alleen een beetje aaien. Selecteer bijvoorbeeld iets van speelgoed en speel daarmee met je EyePet. Ook hiervoor wordt dezelfde plastic kaart weer gebruikt. Deze wordt ingelezen door de camera en op je TV vervangen door een speelgoedobject naar keuze. Door de plastic kaart te bewegen beweeg je het speelgoed over het scherm. Op dezelfde manier kun je vele andere objecten in de spelwereld tevoorschijn toveren zoals een douche om je EyePet eens grondig te reinigen. Natuurlijk was je hem wel gewoon met warm water wat als bij-effect heeft dat je TV beslaat, maar dat is zo weer schoon.

Eén van de dingen waar Sony momenteel veel mee doet is het \'create\' principe. Ook in EyePet komt dit naar voren. Je kunt samen met je EyePet op papier iets tekenen of schrijven. Door dit voor de camera te houden wordt het gescand en komt het in het spel terecht. Verwacht geen wonderen, de opties zijn gelimiteerd. Zo kun je bijvoorbeeld een willekeurige vorm tekenen die vervolgens als ballon de lucht in gaat en zijn er verschillende mogelijkheden om voertuigen te knutselen. Na het inscannen tekent de EyePet je figuur over en wordt het omgezet in 3D. Verwacht geen mooie flitsende auto\'s, maar simpele auto-achtige dingen in één kleur. Je pet kan vervolgens wel met jouw creaties spelen en bijvoorbeeld een rondje vliegen op het vliegtuig dat je gemaakt hebt. Ingewikkelde constructies tekenen is echter niet echt een goed plan, het beste kun je het op simpele symbolen met dikke lijnen houden. Denk bijvoorbeeld aan de kleurplaten die kleuters voorgeschoteld krijgen.




Mocht je uitgecreëerd zijn dan kun je ook nog los gaan met de 15 minigames die het spel rijk is. Gedurende vijftien dagen komt er elke dag een nieuwe minigame beschikbaar zoals bowlen en kaarten. Ook hier geen hoogdravende spelletjes maar gewoon leuk voor af en toe.

Wat ik van de EyePet gezien heb zag er erg goed uit. Het beestje is erg gedetailleerd en vooral erg schattig. Met je EyePet spelen werkt erg goed, en de camera had weinig last van verstoringen door bijvoorbeeld een grote bass. Het is wel jammer dat je niet uit meerdere soorten EyePets kunt kiezen, maar wat niet is kan wellicht nog komen. Qua gameplay is de EyePet meer een gimmick dan iets waar je regelmatig mee zult spelen. Als er nieuwe mensen op bezoek komen zul je hem waarschijnlijk wel weer even tevoorschijn toveren om te demonstreren wat de PS3 kan, maar daar houdt het ook wel mee op. Tenminste, voor volwassenen dan. Kinderen zullen zich waarschijnlijk wel een stuk langer met hun EyePet bezig kunnen houden. Zeker voor allergische kinderen is een digitaal beestje een uitkomst, ook al kan het natuurlijk niet tippen aan een echt huisdier.

De EyePet zal voor 50 euro verkrijgbaar zijn inclusief camera, of voor 40 euro los.