Mafia 2

Niels (Rossdale)

Nog niet al te lang geleden kwam het tweede deel in de Godfather-serie uit, die het uiteraard helemaal moet hebben van de verhalen van de gelijknamige films. De gangsterwereld is bijzonder fascinerend en dit vinden de makers van Mafia ook. Het eerste deel was ondanks enkele minpuntjes (zoals de tergend trage auto\'s) een behoorlijk succes en dus kan een vervolg niet uitblijven.

In de persbooth van 2K games werd ik vrolijk begroet door de mannen van hun oost-Europese tak genaamd 2K Czech. Koei was namelijk even eerder al binnengehuppeld om Borderlands te bekijken en had blijkbaar al rondgebazuind dat ik een enorme fan ben van Mafia. Kijk, dat is nog eens een binnenkomer! Als de game nou nog goed lijkt te zijn kon mijn dag al niet meer stuk natuurlijk.
Helaas kreeg ik niet de kans om de game zelf uit te proberen, maar de makers speelden zelf een heel gedeelte van de game waarbij ze de nodige uitleg gaven. Toen de game opgestart werd begon er zich al vrij snel een dikke grijns op mijn gezicht te verschijnen. Potverdomme wat ziet die shit er goed uit!

In de game speel je als Vito Scaletta, een nietszeggende doch stoere jongen die van jongs af aan al in de gangsterwereld is opgegroeid. De game bestrijkt tien jaar van zijn leven waarin hij op zal klimmen van normale voetsoldaat, tot made man en uiteindelijk de don himself. Niet bepaald een origineel concept, maar het geeft wel de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen in de game in tegenstelling tot een GTA waarbij je alles al kunt en alleen de opdrachten steeds moeilijker worden. De game begint in een appartementje, slechts één van de meer dan honderd interne locaties, waar je de opdracht krijgt om een klein klusje op te gaan knappen. In de kamer zijn meerdere personen aanwezig die met elkaar in gesprek zijn en ook echt met elkaar aan het \"interacten\" zijn. Zo heeft bijvoorbeeld één van je maten het net goed naar zijn zin gehad met een hoertje en hij stuurt haar weg.
Terwijl jij braaf je thuishonk verlaat en in de auto wilt stappen zie je hoe datzelfde hoertje wordt lastiggevallen door een andere kerel. Je mag dan een crimineel zijn, niemand hosselt een hoertje van jouw maten en Vito gaat een gevecht aan met deze rare snuiter. De makers hebben goed gekeken naar straatvechters en hebben deze kennis vertaald naar de game. Het knokken ziet er realistisch uit en met enkele vloeiende bewegingen en harde tikken mep je die gast zo tegen de vlakte. De dame van lichte zeden bedankt je en biedt je haar diensten aan, die je kunt aannemen of juist niet.

Eenmaal in je auto pompt de radio door de speakers met echte jaren \'50-muziek die speciaal voor de game werd gecomponeerd terwijl je over de wegen scheurt. Ja, scheurt, de makers hebben namelijk goed naar de community geluisterd en alle ruim 50 verschillende wagens in de game rijden beduidend sneller dan in deel 1.
Uiteraard kun je ook andere auto\'s jatten en hier krijg je meteen een keuze. Probeer je het slot te forceren om de auto te jatten of mep je snel een ruit in en scheur je weg? Het eerste is natuurlijk een stuk slimmer als je geen politie achter je aan wilt krijgen aangezien het geluid van brekend glas behoorlijk opvalt, maar het lockpicken duurt veel langer wat niet echt van pas komt wanneer je haast hebt. Word je gezien dan krijg je meteen een wanted-level en zal de politie naar je op zoek gaan. Dit wanted-level kwijtraken is wat lastiger dan bij andere games. Waar je meestal goed weg komt met het ontwijken van de politie van andere games, zal bij Mafia 2 je wanted-level blijven staan totdat je van uiterlijk verandert aangezien je beschrijving bij alle politietroepen bekend is. Neem je bijvoorbeeld een ander kapsel of trek je compleet andere kleren aan dan raakt de politie het spoor bijster.
Hetzelfde geldt voor auto\'s, deze zul je in een garage moeten rijden en genoeg veranderen om onherkenbaar te worden. Dit kun je doen door je nummerplaat te vervangen. De \"tekst\" kun je echter helemaal zelf kiezen, dus je kunt hier vast nog wel wat fun mee beleven. Verder kun je de auto bijvoorbeeld nog repareren of overspuiten. Klinkt dit als te veel moeite dan kun je natuurlijk ook gewoon de auto ergens dumpen en een nieuwe stelen.