Killer Clowns From Outer Space The Game

Ik haat clowns. En dan stuurt FOK! mij ook nog eens naar gamescom om een game te checken die als titel Killer Klowns From Outer Space The Game heet. En de naam zegt precies waar de game over gaat: het zijn clowns, vanuit de ruimte, die moordlustig zijn. De oudere garde die weet natuurlijk ook meteen dat deze game gebaseerd is op de cultfim uit 1988, maar toen zat ik net nog in de poepluiers.

Het verhaal achter deze game is, net zoals de film, supersimpel. Er is namelijk een invasie van buitenaardse clowns geland in Cresent Cove en je moet of iedereen vermoorden of je moet jezelf redden, afhankelijk of je een Klown bent of een mens. De mensen zijn overduidelijk in het voordeel, want als een lobby gevuld is, dan speel je met zeven mensen tegen drie clowns.

Gelukkig hoef ik niet langs het Kruidvat voor wat extra luiers, want de game is dan wel gebaseerd op een horrorfilm, maar is niet zo eng dat je op het puntje van de bank zit. De gameplay van Killer Klowns From Outer Space The Game is gebaseerd op Friday the 13th, maar dan aangepast. In plaats van één Jason die rondrent waarbij hij kinderen probeert te vermoorden, heb je nu drie killer clowns die rondrennen om je te pakken. En dat geeft een iets andere dynamiek aan de game.

Want waar je bij Friday the 13th altijd een veilig gevoel kon hebben als je wist dat Jason ver weg was, is het bijna onmogelijk om continu te weten waar alle Klowns zich bevinden. Als je weet dat er één voor je staat, kunnen er twee achter je staan. Je zult dus geen moment een veilig gevoel hebben en dat is juist de bedoeling.

Uiteraard zijn er wat extra gameplay elementen toegevoegd om het voor de anderen wat makkelijker te maken. In Friday the 13th was je maar één speler en als je ontsnapte of doodging, was het game over. Echter, in Killer Clowns zitten er in de hele map meer dan 20 NPC's verstopt van verschillende klassen en win je punten als je weet te ontsnappen. En als je eenmaal ontsnapt bent, dan neem je een andere NPC over waarmee je weer moet ontsnappen. De klowns echter moeten de andere spelers eerst vangen in een cocon van suikerspin, en dan tillen naar hun verstopplek voordat zij punten kunnen scoren.

Dat Killer Klowns zichzelf niet zo serieus neemt, is vooral te merken aan de humor die erin zit. Er zitten een aantal unieke wapens in, zoals een ballonhondje dat er best schattig uit ziet, maar ondertussen als een echte hond op zoek gaat naar targets. Een ander wapen is een onzichtbare auto waar een clown in kan stappen om zichzelf snel te kunnen transporteren van plek A naar B, maar wel iedereen ermee aan kan rijden.

Maar omdat niet elke Klown hetzelfde is, krijgt elke Klown zijn eigen klasse. Zo heb je de Redneck die in zijn tuinbroek veel zakken heeft en dus veel kan meenemen, een politieagent die kan schieten, een scout die gigantisch ver kan springen door de map heen. Kortom, genoeg variatie om je mee te vermaken.

De game krijgt een beta waarbij je alvast kunt oefenen. De game komt ergens volgend jaar uit voor PlayStation 4 en 5, Xbox One, Xbos Series en pc. Uiteraard gaat deze game ook crossplay ondersteunen.