The Elder Scrolls Online: High Isle

Zenimax Online is er maar druk mee. The Elder Scrolls Online krijgt elk jaar weer een nieuw chapter waarin de spelers een jaar lang een avontuur beleven. Elk kwartaal komt er nieuwe content waarmee het avontuur van dat jaar weer verder gaat. Ondertussen bestaat de game acht jaar. Er zijn in totaal zo’n 100.000 NPC’s en duizenden quests te vinden in alle gebieden. Met 200.000 gesproken dialogen per taal is dit geen kleine game meer te noemen. Alle moeite wordt wel gewaardeerd, want ondertussen heeft de MMORPG 20 miljoen spelers.

Dit jaar gaan we veel meer leren over de Bretons. Het jaar heet ‘Legacy of the Bretons’ en in de DLC High Isle gaan we naar een gebied dat de fans ook nog niet goed kennen. Het is namelijk ooit genoemd in een eerdere game (The Elder crolls Adventures: Redguard), maar voor de rest is het vrij onbekend terrein. We gaan naar de eilanden High Isle en Anemos.

The Elder Scrolls Online: High Isle (Foto: Bethesda)

High Isle hoort bij de Systres Archipelago. Het begon als stop voor de All Flags-marine en de oorlog die er plaatsvond. Na de oorlog veranderde het in de Bretonse architectuur. Je vindt er dus wat wij kennen als de middeleeuwen: kastelen, toernooivelden. Voor de inwoners is het een plek als Las Vegas: de ultrarijken gaan er op vakantie. High Isle is de thuisbasis van de adel.

Het tweede eiland heet Amenos en is juist een soort ‘prison island’. Het is de thuisbasis van politieke gevangenen, criminelen en dissidenten. Het eiland bestaat vooral uit jungle-regenwoud, maar de belangrijkste gevangenis bevindt zich in een caldera van een vulkaan. Het is dus een grote openluchtgevangenis. Er is nog een klein gebied waar mensen wonen die het eiland besturen.

Net zoals eerder chapters kun je The Elder Scrolls Online: High Isle meteen starten. Ben je nog nooit begonnen dan is er zelfs een editie te koop met daarin de basegame en High Isle. En daar krijg je dan alle eerdere chapters bij. Let wel: er zijn ook losse DLC-dungeons en dergelijke, die zitten daar niet bij. Voor spelers die al verder zijn wacht er binnenkort een proloog voor High Isle, zodat we al een beetje het avontuur kunnen gaan beleven.

The Elder Scrolls Online: High Isle (Foto: Bethesda)

Omdat High Isle een nieuw gebied zonder lore is en de Bretons zelf eigenlijk ook een vrij onbekende cultuur hebben zijn de makers in samenspraak met Bethesda Gamestudios aan de gang gegaan om deze wereld eens met flink wat backstory te vullen. Maar dan wel met lore die aansluit op het hele The Elder Scrolls universum, het moet natuurlijk wel allemaal kloppen.

In het verhaal in The Elder Scrolls Online: High Isle zijn er eens geen apocalyptische dreigingen. Dit keer ben jij deel van het verhaal, jij mag uitvogelen wat er allemaal gebeurt. Dus in plaats van dat andere npc’s je door het verhaal heen leiden mag jij de Sherlock Holmes uithangen. Eens wat anders na een Daedric Prince, demonen en draken die de boel wilden slopen. Dit avontuur begint met geheime vredesbesprekingen, die georganiseerd zijn door de Steadfast. Die kun je een beetje zien als een Rode Kruis: zij helpen iedereen die slachtoffer zijn van de Three Banner War die al tijden woedt. Een man van adel heeft deze opgericht: Bacaro Volorus. Dat is dan buiten de Ascendant Order gerekend. Deze geheime genootschap wil helemaal geen vrede. Zij willen de drie allianties van de oorlog vernietigen en zo Tamriel weer vrij krijgen. Hun leiders zijn nog een raadsel, alleen de namen zijn bekend: de Ascendant Magus en de Ascendant Lord. Ze zijn altijd gemaskerd en alle meetings zijn in het geheim en zeker niet door middel van Zoom.

The Elder Scrolls Online: High Isle (Foto: Bethesda)

Dreadsail Reef is de nieuwe trial voor twaalf spelers. Het is vergelijkbaar in grootte met Rockgrove uit Blackwood. Omdat we met eilanden te maken hebben is het bijna logisch dat de trial een piratenthema heeft. De Dreadsail piraten zijn door de jaren heen brutaal geworden en de adellijke huizen van de archipel hebben eindelijk besloten er iets aan te doen. Er zijn drie nieuwe bazen, elk met een eigen hardmode. Er zijn enkele nieuwe visuals en mechanics te vinden en ze hebben weer geleerd van Rockgrove om het allemaal gestroomlijnder te maken. Dat wil niet zeggen dat Rockgrove slecht was overigens, het kan gewoon altijd weer net wat beter. De nieuwe bosses zorgen dat men beter hun rol moeten blijven uitoefenen en dat iedereen wat te doen heeft, in plaats van toe te kijken hoe tanks hun dingetje doen. De groep zal bijvoorbeeld ook gescheiden worden, zoals we dat ook al in eerdere trials zagen.

Het heeft lang geduurd, maar The Elder Scrolls Online krijgt met High Isle ook een ingame kaartspel. Het heet Tales of Tribute. Je kunt dit tegen NPC’s spelen terwijl je een verhaallijn volgt. Natuurlijk is er ook een PvP om tegen andere spelers te strijden om een hoge ranking op de leaderboards. Het spel staat los van de rest van de wereld. Je gaat dus geen kaarten in bijvoorbeeld trials vinden of je hoeft er geen world boss voor te verslaan. Wel zijn er enkele te vinden in de open-wereld. Je krijgt soms een raadsel in het kaartspel dat naar een plek in de wereld wijst. Dan moet je deze oplossen en opgraven op die plek. Kaarten zijn niet te traden, dus je zult zelf aan de bak moeten.

The Elder Scrolls Online: High Isle (Foto: Bethesda)

Het kaartspel uitleggen zou betekenen dat ik een handleiding moet schrijven, dat laat ik liever over aan de ontwikkelaars die een interactieve tutorial hebben gemaakt die de spelregels uitleggen door tegen een NPC een spel te spelen. Je kunt ook de kaarten highlighten om een heel duidelijke beschrijving van de werking van die kaart te zien. De makers hebben het zo gemaakt dat de drempel om te spelen lag is, maar natuurlijk, ‘hard to master’. Dat komt omdat er veel RNG in zit, zodat mensen met de beste kaarten niet eens hoeven te winnen.

Ik heb een stuk uitleg gehad en ik moet zeggen dat erover nagedacht is. Veel verschillende kaarten, je kunt combo-‘aanvallen’ maken zodat je meer gold, power of andere bonussen krijgt. De belangrijkste vraag is wel: waarom zou je dit gaan spelen? Omdat het leuk is, maar ook omdat je er veel rewards voor kunt krijgen. Denk aan gold, crafting materials, transmute crystals, recepten, motifs en ga zo maar door. Voor PvP beloven de makers ‘juicy rewards’, maar welke dat zijn houden ze nog even geheim.

Net zoals elke grote update zijn er met The Elder Scrolls Online: High Isle ook wat grotere QoL toegevoegd. Eerder kon je al een tweede uitrusting via je armory snel swappen, nu wordt daarbij ook je gekozen Mundus stone opgeslagen, zodat je niet weer naar je guild, huis of ergens in de omgeving zo’n steen weer hoeft aan te raken. De leaderboards zijn eens op de schop gegaan en voor pc-spelers is er nu ook een quick select wheel, zoals er al voor console bestond. Ook is er AMD FSR 1.0 support toegevoegd.

Met zo’n dertig uur aan quests en het kaartspel Tales of Tribute belooft The Elder Scrolls Online: High Isle genoeg content voor de spelers. Het chapter komt op 6 juni 2022 voor pc, mac en Stadia. Vanaf 21 juni mogen consolespelers op Xbox en PlayStation aan de gang.